Welke fiscaliteiten komen er kijken bij het afsluiten van een hypotheek

De fiscale regelgeving rondom het afsluiten en veranderen van hypotheken is behoorlijk complex. Het is dan ook niet vreemd dat veel mensen de hulp inschakelen van een professionele hypotheekadviseur. Fiscaliteiten kunnen je een heleboel geld besparen of opleveren, maar dan moet je wel weten wat je doet. Om je een heleboel kopzorgen te besparen, lees je in dit artikel precies waar je rekening mee moet houden bij het afsluiten van een hypotheek. Twijfel je na het lezen nog steeds over je capaciteiten wat de fiscale regelgeving betreft? Schroom dan niet om een hypotheekadviseur om raad te vragen.

De hypotheekrente aftrekken

Als eerste is het belangrijk om te weten dat je hypotheekrente niet altijd aftrekbaar is. Heb jij bijvoorbeeld een hogere hypotheek opgenomen om van het overgebleven geld een auto te kunnen kopen? Dan mag je de rente op dit bedrag niet als aftrekpost opgeven. Alleen het deel van de hypotheek dat wordt gebruikt voor de aanschaf, de verbouwing én het onderhoud van de woning is namelijk aftrekbaar. Heb je een tweede hypotheek afgesloten voor de aankoop van bijvoorbeeld een zomerhuisje? Dan mag je ook hier geen hypotheekrente voor aftrekken. Daarbij is in 2013 de eis gekomen dat een hypotheek annuïtair of lineair moet worden afgelost. De hypotheekrente is maximaal 30 jaar aftrekbaar, daarna vervalt het recht op deze aftrekpost omdat in de meeste gevallen de hypotheek dan volledig zal zijn afbetaald.

Je hypotheek oversluiten

Veel mensen zijn momenteel aan het kijken of het financieel aantrekkelijk is om hun hypotheek over te sluiten. Dit betekent dat je jouw hypotheek bij een andere verstrekker onderbrengt, bijvoorbeeld omdat de hypotheekrente bij de nieuwe verstrekker aanzienlijk lager is dan wat je nu betaalt. Helaas is je hypotheek oversluiten niet zo gemakkelijk als het lijkt. Het oversluiten is namelijk doorgaans niet kosteloos. In veel gevallen zul je een zogenaamde boete moeten betalen, en daar komen nog taxatie- en notariskosten bovenop. Wil je jouw hypotheek oversluiten? Bereken dan eerst alle bijkomende kosten, om te zien of je er écht geld mee bespaart.

Rente eigen woning

Heb je een woning aangekocht en een extra lening afgesloten om bijvoorbeeld je nieuwe huis te verbouwen? Dan is ook de rente van deze persoonlijke lening fiscaal aftrekbaar. Uiteraard is het dan wel belangrijk dat je kunt aantonen dat je de lening specifiek hebt afgesloten om het geld te investeren in je nieuwe onderkomen. Zorg er daarom voor dat je alle bonnetjes en offertes van aannemers, schilders en andere werklieden goed bewaart.

Aanbevolen berichten