Wat moet je weten over schenken?

Op zoek naar meer informatie over schenken aan iets of iemand? Met schenken bedoelen we dat een schenking wordt gedaan in de vorm van iets dat monetaire waarde heeft. Je kunt rechtstreeks geld geven, maar het is bijvoorbeeld ook mogelijk om onroerend goed aan iemand te geven. Bovendien hoeft er niet aan een specifiek persoon iets geschonken te worden, aangezien je ook een schenking aan een goed doel kunt doen. Maar in de praktijk zien we vaak dat mensen er voor kiezen om iets te schenken aan hun kind of kleinkind. Dit is leuk en als extra pluspunt is het ook nog eens fiscaal aantrekkelijk. In deze blog vertellen we er meer over.

Voor wie is een schenking bedoeld?

Vaak wordt er voor gekozen om een schenking te doen aan een kind of kleinkind. Dit kan gedaan worden om hen een financieel steuntje in de rug te geven. Het stelt hen in staat om bijvoorbeeld hun droomhuis te kopen of op deze wijze worden de kosten voor de studie gedekt. Dit is de meest voorkomende manier waarop het schenken wordt uitgevoerd, maar het is niet de enige optie. Zo kan er ook aan iemand anders dan een direct familielid een schenking worden gedaan. Denk aan een geliefde neef, een vriend(in) of iemand anders. Let hierbij wel op dat andere vrijstellingen gelden vanuit de Belastingdienst. Tot slot kan er, naast een persoon, ook een schenking aan een goed doel worden gedaan. 

Hoe pak je het schenken aan?

Aan wie of wat je ook een schenking doet, we raden in iedere situatie aan om een schenkingsplan op te stellen. Al binnen enkele stappen heb je een dergelijk plan opgesteld. Zo ben je goed voorbereid en bovendien biedt dit plan je de houvast die je nodig hebt. De eerste stap is logisch: aan wie wil je gaan schenken? Dit is onder meer bepalend voor de vrijstellingen die gelden vanuit de Belastingdienst. Vervolgens denk je na over de vorm van schenking waarvoor je kiest. Kies je bijvoorbeeld voor direct geld, beleggingen, onroerend goed of iets anders?

De stap hierna heeft betrekking op je eigen zeggenschap over het vermogen dat je hebt geschonken. In welke mate wil je hier zeggenschap over hebben? Kies je voor een familiefonds of voor vermogen onder bewind? Je hebt diverse opties. Hierna denk je na over het extra bedrag dat je wilt schenken. Wat wordt de waarde van je schenking? Een ervaren specialist kan je hier in bijstaan, zodat je precies weet wat je moet doen.

Aanbevolen berichten