Waarom je ieder jaar moet overstappen van zorgverzekeraar

Nee. Een verplichting is het niet; overstappen naar een andere zorgverzekeraar. Maar eigenlijk moet je voor je zelf elk jaar opnieuw je zorgverzekering tegen het licht houden. Anders kan het best zo zijn dat je teveel betaalt of dat je een verzekering hebt die niet aansluit bij jouw zorgwensen. Elk jaar vergelijken miljoen mensen hun zorgverzekering. Ruim een miljoen daarvan stapt elk jaar over naar een nieuwe verzekeraar.

Tot 31 december 23.59 uur de tijd om over te stappen

Overstappen begint met vergelijken. Dit kan elk jaar opnieuw vanaf 12 november. Uiterlijk op die datum namelijk, maken de verzekeraars de polissen voor het nieuwe jaar bekend. Vervolgens is er tot en met 31 december 23.59 uur de tijd om een nieuwe verzekeraar te kiezen. Je kunt ook opzeggen voor 1 januari om er vervolgens voor te zorgen dat je voor 1 februari een nieuwe verzekeraar gevonden hebt.

Overstappen in de dying seconds

Miljoen mensen vergelijken elk jaar opnieuw hun verzekeirng, Bijzonder is wel dat het merendeel van de ruim een miljoen overstappers dit pas in de dagen na de Kerst in orde maakt. Zeker de jongere garde blijkt elk jaar opnieuw massaal op de laatste dag de overstap te maken, Sommigen doen dat zelfs tijdens de laatste seconden. Het percentage mensen dat elk jaar overstapt, ligt vrijwel altijd tussen de 6 en de 7 procent. Verzekeraar DSW is traditioneel overigens de eerste verzekeraar die de nieuwe polisprijzen bekend maakt. Het is een soort van traditie geworden.

Alleen bij de gecontracteerde zorgverzekeraars

De meeste mensen kiezen voor een naturapolis. Bij deze polis keert de verzekeraar meteen uit en hoef je dus niet eerst voor te schieten. Wel krijg je vaak alleen de mogelijkheid je te laten behandelen bij gecontracteerde zorgverleners. Dat wil zeggen bij wie de verzekeraar een contract heeft afgesloten. Kies je toch voor een andere behandelaar, dan krijg je vaak geen of een veel lagere dekking. Het akternatief voor een naturapolis is een restitutiuepolis. Bij deze polis moet je wel eerst voorschieten en krijg je later je geld terug. Vaak heb je bij deze verzekering wat mee keuzevrijheid.

Kies de verzekering met de beste prijs- kwaliteitsverhouding

Nou is overstappen tegenwoordig niet heel moeilijk meer. Alles wordt voor je geregeld, zelfs het opzeggen van het contract bij de huidige verzekeraar wordt voor je geregeld. Maar waarom moet je in elk geval een overstap overwegen dan? Welnu, dat doe je om twee redenen. De eerste is als je denkt dat een andere verzekeraar en verzekering beter aansluit bij jouw zorgwensen en een betere dekking biedt voor de zorg die jij denkt nodig te hebben. Een andere reden is de prijs. Vaak kan het bij een andere verzekeraar goedkoper. Ga bij het vergelijken niet alleen af op de prijs in de hoop zoveel mogelijk geld over te houden. Probeer die verzekeraar te vinden met de beste prijs- kwaliteitsverhouding. Check de pooliswaarden dus goed voor je overstapt.

Neem de tijd om de verzekeraars te vergelijken

De prijs die jij betaalt voor een premie is maatwerk. Gebaseerd op jouw zorgbehoeften. Daarom kijk je voor je gaat vergelijken altijd eerst na wat jij het afgelopen aan zorg nodig hebt gehad en wat je denkt het komende jaar aan zorg nodig te hebben. Vergelijk altijd aan de hand van de dekking die jij nodig denkt te hebben. Als je verstandig bent, begin je op tijd te vergelijken en doe je dat niet pas rond de jaarwisseling. Goed vergelijken kost even tijd. Neem die tijd dan ook. Check bij het overstappen ook de verzekeraars die eventueel korting aanbieden.

Alleen als je voldoende geld achter de hand hebt

Dan nog iets. Je krijgt in ons land altijd te maken met een verplicht eigen risico. Daar kun je niets aan doen. Wat je wel kunt doen is het vrijwillige eigen risico verhogen. Doe je dat, als je denkt niet veel zorg nodig te hebben, dan kun je de maandelijkse premie van de basisverzekering naar beneden brengen. Doe dit alleen als je in elk geval voldoende geld acher de hand hebt om te kunnen betalen, mocht je wel een beroep op de zorg moeten doen. Je kunt aktijd een aanvullende verzekering kiezen, behalve de verplichte basisverzekering. Check wel altijd of de verzekering uit kan. Soms ligt de premie hoger dan wanneer je de kosten van de aanvullende zorg zelf zou betalen. In dat geval kan een aanvullende verzekering niet uit.

Aanbevolen berichten