Verschil persoonlijke lening en doorlopend krediet

Wanneer je in de situatie zit dat je voor een bepaald doel geld wil lenen, zijn er verschillende opties waar je uit kunt kiezen. De persoonlijke lening en het doorlopend krediet zijn hier de meest bekende voorbeelden van. Wij leggen je in dit artikel graag uit wat de verschillen tussen deze opties zijn en waar je op moet letten bij het kiezen tussen deze twee vormen van financiering. 

Overzicht verschillen doorlopend krediet en persoonlijke lening

Als je goed naar de kenmerken van een krediet en lening kijkt, zijn er veel verschillen die opvallen. Het eerste verschil is de manier waarop je het geld ontvangt. Bij een persoonlijke lening ontvang je het hele bedrag in één keer op je rekening, bij een doorlopend krediet bepaal je zelf wanneer je wat opneemt. Dat betekent ook dat je bij een persoonlijke lening elke maand een vast bedrag aflost, terwijl je bij een doorlopend krediet enkel rente en aflossing betaalt over het deel dat je hebt opgenomen. Een ander belangrijk verschil is de looptijd. Deze is bij een persoonlijke lening vastgesteld, en bij een doorlopend krediet variabel. Wil je toch meer lenen dan je oorspronkelijk in gedachten had, dan moet je bij een persoonlijke lening een nieuwe lening afsluiten. BIj een doorlopend krediet kun je afgeloste bedragen opnieuw opnemen, zonder dat je daarvoor een nieuw krediet hoeft af te sluiten. 

Wat is goedkoper, persoonlijke lening of doorlopend krediet?

Om voor de goedkoopste optie te kiezen, is het aan te raden om de verschillende opties van geld lenen goed door te berekenen. Denk daarbij aan de looptijd en de rente, maar ook de overige voorwaarden. Je kunt namelijk laten doorrekenen hoeveel je aan het einde van je lening of krediet uiteindelijk betaald hebt aan rente en aflossing. De rente die je over een persoonlijke lening betaalt is lager dan de rente over een doorlopend krediet, hierdoor is dus de persoonlijke lening eigenlijk altijd de voordeligste optie is.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet kiezen?

Om deze vraag goed te kunnen beantwoorden, moet je kijken naar het doel waar je de financiering voor wil gebruiken. Wil je bijvoorbeeld een auto kopen, dan is een persoonlijke lening meer geschikt, omdat je dan direct het bedrag op je rekening krijgt en ook direct begint met aflossen. Heb je liever voor een langere tijd wat extra financiële ruimte voor eventuele onverwachte kosten die op je pad komen, dan past een doorlopend krediet wellicht beter bij je. Je betaalt dan alleen voor het deel wat je opneemt. Besluit je achteraf geen gebruik te maken van deze extra financiële ruimte, dan betaal je hier ook niet voor. Om er zeker van te zijn dat je de juiste keuze maakt, is het verstandig je te laten informeren door een expert, en andere bronnen zoals het Nibud te raadplegen.

Aanbevolen berichten