Scooter rijden in Amsterdam? Zo kom je veilig op plaats van bestemming!

De scooter is het ideale vervoersmiddel als jij je snel van A naar B wilt verplaatsen. Perfect dus als je een afspraak hebt in Amsterdam of je de stad beter wilt leren kennen. Toch zijn er wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je scooter rijdt in Amsterdam. Wij vertellen je wat!

1. Scooters horen op de rijbaan

Vanaf april 2019 mag je in Amsterdam niet meer op het fietspad rijden, maar moet je op de rijbaan rijden. Deze regel is bedacht voor de veiligheid van de fietsers. Als je al eens in Amsterdam bent geweest dan weet je vast dat de fietspaden vol zijn met fietsers die zich door de stad heen bewegen. Daarom is het dus niet vreemd dat deze regel is ingevoerd. Toch is het zo dat je in Amsterdam niet altijd op een rijbaan kan rijden. Dit komt omdat deze baan er dan niet is. Denk aan tussenwegen, afzettingen of andere obstakels. De regel is: als er geen rijbaan is dan mag je wel gebruikmaken van het fietspad.

2. Google Maps route

Je bent misschien gewend om met Google Maps voor de route ‘fiets’ te kiezen als je met de scooter rijdt. Kies in Amsterdam voor de optie ‘auto’ als je via Google Maps een route zoekt. Zo wordt er een route voorgeschoteld waarbij jij op de rijbaan kan rijden. Zoals het tegenwoordig hoort dus.

3. Draag een helm

Veiligheid voorop! Om de veiligheid extra te garanderen, is het nu ook verplicht om een scooterhelm te dragen als je met je scooter door Amsterdam wilt rijden. Vergeet dus niet om een helm te dragen. Een ongeluk zit in een klein hoekje én een boete krijgen is ook zonde.

4. Bord speciaal voor snorfietsers

Vanaf juni 2019 heeft Amsterdam nieuwe borden en wegmarkeringen geplaatst in Amsterdam. Op deze borden en markeringen vind je symbolen die speciaal voor snorfietsers zijn ontworpen. Wanneer je deze tekens ziet dan weet je dus dat je met je scooter hier mag rijden of juist niet mag rijden. Dit staat altijd duidelijk aangegeven. Via de website van de Gemeente Amsterdam kan je alvast ontdekken hoe de tekens en wegmarkeringen eruitzien.

5. Zorg voor een goede verzekering

Amsterdam is en blijft een drukke stad. Hoewel je zelf waarschijnlijk goed oplet in het verkeer, kan er altijd onverhoopt een ongeluk plaatsvinden. Kies voor zekerheid en sluit een goede scooterverzekering af. Het is een aanrader om dit te doen via InShared. Een WA-verzekering is verplicht en dekt de schade die je veroorzaakt aan anderen. Een allrisk verzekering dekt ook de schade die je aan je eigen scooter aanbrengt, maar ook de schade door diefstal, brand of storm.

Aanbevolen berichten