Tot welke leeftijd kun je een hypotheek krijgen?

Ook op oudere leeftijd kun je nog steeds prima een huis kopen een hypotheek afsluiten. Hoewel er beperkingen zijn als je op oudere leeftijd een hypotheek wilt afsluiten, geldt er geen maximale leeftijd tot waarop je een hypotheek kunt krijgen. Wel zit er een maximum aan de overlijdensrisicoverzekering, belangrijk bij het afsluiten van een hypotheek op hogere leeftijd.

Op latere leeftijd sluit je een verplichte overlijdensrisicoverzekering af

Er zijn voldoende redenen te bedenken waarom je op gevorderde leeftijd alsnog wilt verhuizen en een huis wilt kopen. Je kunt een seniorenwoning willen kopen, je spaargeld willen investeren, je wilt dichter bij de familie gaan wonen, je wilt lagere maandlasten of kleiner gaat wonen. Je sluit bij een hypotheek op leeftijd een overlijdensrisicoverzekering af. Daarmee verzeker jij je leven. Kom jij te overlijden, dan wordt een bepaald bedrag uitgekeerd aan de nabestaanden. Omdat op gevorderde leeftijd het risico dat je komt te overlijden groter is. De nabestaanden kunnen met het uitgekeerde geld bijvoorbeeld een deel van de hypotheek aflossen zodat ze in het huis kunnen blijven wonen.

Aan de ORV zit  een begin en een einddatum

Als je een ORV afsluit, doe dat dan niet te laat. Er zit namelijk wel een einddatum aan deze verzekering. De verzekering loopt af op een bepaalde leeftijd. Vaak ligt de aanvangstijd van de verzekering tussen de 60 en de 70 jaar en de eindtijd tussen de 70 en 80 jaar. Uiteraard is de premie van de ORV op hogere leeftijd hoger. Overigens is een ORV toch iets heel anders dan een uitvaartverzekering.

Rekening gehouden met je pensioeninkomen

De maximale aanvangs- en eindleeftijd en de hogere premie kunnen redenen zijn om een lagere hypotheek te nemen afgezet tegen de waarde van de woning. In dat geval kan de verplichte ORV wegvallen. De kredietverstrekkers hanteren andere percentages voor het verplicht stellen van deze verzekering. Bij het afsluiten van de verzekering wordt overigens ook rekening gehouden met je pensioeninkomen. De geldverstrekkers gaan al vanaf je 57e levensjaar uit van je pensioeninkomen. Dat inkomen is lager dan je huidige inkomen. Banken houden daar al rekening mee. Door al rekening te houden met een lager inkomen willen ze voorkomen dat er onverantwoord veel geleend wordt.

Je mag dan 3 procent bij het inkomen optellen

Dat betekent dat je op latere leeftijd dus minder geld kunt keven vanwege een lager inkomen. Ook het geld dat je uit inkomen geniet als je na de AOW leeftijd gewoon doorwerkt, wordt niet meegerekend bij de hypotheekaanvraag. Er zijn wel andere manieren om op gevorderde leeftijd extra hypotheekruimte te krijgen. Je moet dan inkomen uit privé afgesloten pensioenvoorzieningen – in de vorm van een spaarrekening en lijfrenteverzekering- mee gaan rekenen. Ook het inkomen uit beleggingen en spaargeld en ander vrij vermogen mag meegerekend worden. Je mag daar namelijk 3 procent van optellen bij het inkomen waarmee de hypotheek bepaald wordt.

Bij voldoende eigen geld is een verzekering niet per se noodzakelijk

Normaliter los jij je annuïteiten hypotheek of lineaire hypotheek binnen dertig jaar af, ook voor de hypotheekrenteaftrek. Hoe ouder je bent, hoe groter de kans dat je binnen dertig jaar komt te overlijden is. Om die reden sluit je dus een ORV af. Heb je echter voldoende geld en hoef je niet meer dan tachtig procent van de waarde van de woning te lenen, dan geldt de verplichting om een verzekering af te sluiten weer niet.

Aanbevolen berichten