iOS vs Android, wat kies jij?

De ontwikkelingen in de smartphonemarkt lijken maar niet tot stilstand te komen en volgen elkaar in hoog tempo op. In deze waas van deze hardware innovaties vergeten mensen wel eens dat een goede smartphone keuze begint bij de juiste software, oftewel het besturingssysteem dat bij jou past. Ga je voor het breed gedragen Android van Google, dat bij innovatie nieuwe toestellen als de Find X5 onder de motorkap ligt. Of kies je voor het exclusieve IOS en daarmee de ijzersterke kwaliteit van Apple? Hieronder vergelijken wij de grootste voor- en nadelen van beide aanbieders, zodat jij een goede keuze kunt maken! 

iOS: Grondlegger van gebruiksvriendelijkheid

De interface van iOS is overzichtelijk en het is puur op intuïtie al snel duidelijk hoe je door iOS beweegt. Steeds als je niet denkt dat het nog gebruiksvriendelijker kan, weet Apple weer te innoveren. Zo is de fysieke home button verdwenen, maar navigeer je minstens zo makkelijk op je iPhone door te swipen. 

Prestaties van formaat

Omdat iOS exclusief voor de iPhone wordt gemaakt zijn deze twee optimaal op elkaar afgestemd, met als logisch gevolg dat de telefoon loopt als een zonnetje. Als er al bugs zijn, worden deze bijzonder snel verholpen, apps starten in een handomdraai en je het besturingssysteem trekt je batterij niet binnen een paar uur leeg.

Beperkte personalisatie

In vergelijking met Android zijn er minder mogelijkheden om je telefoon te personaliseren. Je kunt daardoor wat sneller uitgekeken raken en hebt weinig ruimte voor aanpassingen die voor jou efficiënter werken.

Prijzige aanschaf en reparaties

Daarnaast zijn er ook wel wat financiële nadelen. Een iPhone met de beste prestaties kost evenveel als een gloednieuwe scooter. De bijbehorende accessoires zijn al net zo exclusief en daarom ook flink prijzig. En dan hoeven we nog maar te zwijgen van eventuele reparatiekosten die lijken toe te nemen.

Android: dezelfde software in een veelzijdig jasje

Dan is Google’s Android aan de beurt, dat met “Snow Cone” alweer draait op zijn twaalfde, naar snoep en deegwaar vernoemde versie. Smartphone ontwikkelaars krijgen van Android de ruimte om te bepalen hoe het besturingssysteem er op hun toestellen uit ziet. Hierdoor kan een Xiaomi-telefoon met Android er heel anders uitzien en aanvoelen dan een OPPO-telefoon met Android.

Ook voor de kleinere portemonnee

Er zijn Android toestellen die passen bij ieders’ budget. Zo kan de prijs variëren van 100 tot over de 1000 euro. Daar komt natuurlijk ook meteen een waarschuwing bij. Zoals je misschien wel kunt aanvoelen, mag je van een toestel binnen de laagste prijscategorie ook een stuk minder verwachten qua hardware. 

Updates minder gegarandeerd 

Niet alle Android-updates worden direct beschikbaar, omdat deze eerst passend moet worden gemaakt voor het Android jasje van jouw toestel. Bovendien kunnen (goedkopere) merken om updates vanwege budgettaire redenen niet door te voeren. Dat is meer kans op virussen en een langzamere telefoon.

Eigen sausje zorgt voor vertraging

Tot slot zorgt de installatie van een eigen interface er vaak voor dat jouw Android smartphone wat langzamer in gebruik wordt. De interface van de fabrikant vraagt namelijk iets meer van de hardware de originele Android versie. Je batterij wordt hierdoor ook wat harder aan het werk gezet en dus gaat je toestel sneller leeg.

Aanbevolen berichten