Is schenken aan iemand boven de 40 jaar een goed idee?

Schenken aan iemand boven de 40 jaar? Als je een schenking gaat doen, zijn er diverse factoren waar je op kunt letten. Zo zul je goed nadenken over de hoogte van je schenking en in welke vorm de schenking aangeboden zal worden. Je kunt kiezen voor een directe schenking in de vorm van geld, maar ook een schenking in de vorm van onroerend goed behoort tot de mogelijkheden. Natuurlijk zul je ook nadenken over aan wie je de schenking doet. Veel mensen kiezen voor een kind of kleinkind, maar ook een ander persoon is de optie. Een belangrijk element om in de gaten te houden, is de leeftijd van deze persoon.

Waarom is de leeftijd van belang voor de schenking?

In Nederland geldt een schenkingsvrijstelling. Kinderen of kleinkinderen tussen de 18 en 40 jaar kun je een specifiek bedrag belastingvrij schenken. Per jaar wordt dit specifieke bedrag aangepast, dus het is goed mogelijk dat je volgend jaar weer meer belastingvrij kan schenken dan het jaar daarvoor. Tussen de 18 en 40 jaar kun je dus een bepaald bedrag belastingvrij schenken, maar hoe zit dat als je iets wilt schenken aan iemand boven de 40 jaar? Ook dan zijn er meerdere mogelijkheden waar je voor kunt kiezen. We vertellen je er hieronder meer over.

Schenken aan iemand boven de 40 jaar: wat zijn de opties?

Er zijn meerdere mogelijkheden bij een schenking boven 40 jaar gedaan moet worden. Ten eerste kan de leeftijd van de partner van de ontvanger gebruikt worden. Alsnog schenk je dan aan de ontvanger onder de hoge vrijstelling, maar let hierbij wel op dat dit alleen kan als je nog niet eerder onder de hoge vrijstelling aan deze persoon een schenking hebt gedaan. Daarnaast kan er gebruik gemaakt worden van de jaarlijkse vrijstelling, ongeacht de leeftijd. Per jaar verschilt dus bedrag, dus zoek dit altijd even van tevoren op. Zo weet je waar je aan toe bent. 

Een andere optie waarvoor gekozen kan worden is schenken door schuldigerkenning. Hierbij blijf je zelf over het vermogen beschikken, maar leg je alsnog de schenking vast. Dit wordt ook wel schenken op papier genoemd. Hierbij wordt de schenking een schuld die je bij je kind hebt en die wordt voldaan als je te overlijden komt. Tot slot kan er gekozen worden voor het schenken van onroerend goed aan iemand die ouder is dan 40 jaar. Dit levert aantrekkelijke kortingen op. 

Aanbevolen berichten