Geld verdienen met aandelen

Investeren in aandelen is een populaire manier om financieel onafhankelijk te worden. Aandelen kunnen namelijk niet alleen zelf meer waard worden, je kunt ook nog eens profiteren van compound interest. Dit doe je door het dividend dat bedrijven uitkeren opnieuw te beleggen in aandelen. Op die manier groeit je vermogen als vanzelf. Ook als je niet het doel hebt om financieel onafhankelijk te worden, is beleggen in aandelen een goed idee. Zeker nu je spaargeld op de spaarrekening niets meer oplevert.

Beleggen in aandelen: hoe werkt dat?

Beleg je in aandelen, dan koop je als het ware een stukje van een bedrijf. Je wordt dan aandeelhouder. De waarde van een aandeel kan stijgen of dalen afhankelijk van de vraag en het aanbod. Je kunt verschillende strategieën volgen wanneer je gaat beginnen met beleggen in aandelen. Over het algemeen kun je – als je jouw risico wilt beperken – het beste kiezen voor een langetermijnstrategie. Onderzoek wijst namelijk uit dat wanneer je daarvoor kiest, de kans groot is dat je uiteindelijk met winst je aandelen kunt verkopen. Je kunt zelf gaan beleggen, maar beheerd beleggen is ook een optie als je niet over voldoende kennis beschikt.

Aandelen of ETF’s?

Koop je losse aandelen, dan is de winst die je maakt afhankelijk van de resultaten van één bedrijf. Kies je voor een ETF of een beleggingsfonds, dan koop je als het ware een mandje met verschillende aandelen. Je loopt dan minder risico, omdat slechte resultaten van één bedrijf worden gecompenseerd door het succes van de andere bedrijven in je mandje. Een los aandeel kan echter bij het succes van een bedrijf flink in waarde stijgen. Daar kan je het beste van profiteren als je een los aandeel van dit bedrijf hebt gekocht. Voor het kopen van losse aandelen heb je vaak wel enige kennis van zaken nodig om het risico te beperken.

Het risico van beleggen

Het is niet vanzelfsprekend dat een aandeel aan waarde zal stijgen. Je kunt te maken krijgen met een crisis waardoor een aandeel sterk in waarde afneemt. Een gouden regel is echter dat je pas je inleg hebt verloren wanneer je jouw aandelen met verlies verkoopt. Daarom is het ook beter om een langetermijnstrategie te kiezen. Als een bedrijf gezond is, is het vaak een kwestie van tijd totdat het aandeel weer meer waard wordt. Met losse aandelen loop je natuurlijk wel altijd het risico van het faillissement van een bedrijf. Gaat een bedrijf failliet, dan zal het aandeel ook niets meer waard zijn. Op die manier kun je jouw inleg verliezen.

Aanbevolen berichten