Wat is een basisverzekering?

In Nederland ben je verplicht om je vanaf je 18e te verzekeren, dat doe je met een basisverzekering. Wat zo’n basisverzekering precies is, wat deze dekt en hoe je de juiste basisverzekering vindt, leggen we je in het artikel hieronder uit.

Het hebben van een basisverzekering is in Nederland dus verplicht. Zodra je 18 wordt, moet je er een afsluiten. Een basisverzekering is wat de naam eigenlijk al aangeeft, deze verzekering dekt de basis van de zorg. 

Het verschil in basisverzekeringen

Alle basisverzekeringen dekken dezelfde zorgkosten, maar ze zijn niet allemaal helemaal hetzelfde. Als je namelijk een basisverzekering gaat kiezen kun je kiezen tussen een restitutiepolis en een naturapolis. Een naturapolis is een vaak de goedkoopste zorgverzekering, hierbij kun je niet bij alle zorgverleners terecht kunt. De zorgverzekeraar heeft dan namelijk contracten met zorgverleners en je kunt dan alleen bij deze zorgverleners terecht voor hulp. Als je toch naar een andere zorgverlener gaat, moet je extra betalen.

Bij een restitutiepolis heb je die beperking niet. Je hebt dan een vrije zorgkeuze en kunt dan terecht bij alle hulpverleners. Dat je deze vrije zorgkeuze hebt, betekent wel dat je ook wat extra premie betaalt aan je zorgverzekeraar. De verzekering wordt dan dus duurder.

Een aanvullende verzekering

Naast een basisverzekering kun je er nog voor kiezen om een aanvullende verzekering te kiezen. Dit is niet verplicht, maar wanneer je verwacht veel zorg nodig te hebben, kun je wel een aanvullende verzekering nemen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een aanvullende verzekering die brillen vergoedt.

De juiste basisverzekering vinden

Het vinden van de juiste basisverzekering is de volgende stap. Denk eerst even goed na wat voor soort polis je graag zou willen en bij welke ziekenhuizen en dergelijke je terecht wilt kunnen. Vervolgens kun je op zoek naar de juiste basisverzekering. Je kunt dan verschillende zorgverzekeringen met elkaar vergelijken, zodat je een goed overzicht hebt van welke verzekering het beste bij je past.

Aanbevolen berichten