Deze verzekeringen heb je als student echt nodig

Ben je student en ga je voor het eerst op kamers? Dan moet je een groot aantal dingen voor het eerst zelf regelen. Eén van de zaken waar jij je zeker in moet verdiepen zijn de verzekeringen. Heb je een inboedelverzekering voor je studentenkamer nodig? En welke verzekeringen zijn eigenlijk verplicht? Wij zochten het voor je uit!

Verplichte verzekeringen voor studenten

In Nederland zijn er twee verzekeringen die echt verplicht zijn. Ten eerste is dat de zorgverzekering. Ook als student ben je verplicht om een basisverzekering af te sluiten voor medische kosten. Ben je in het bezit van een auto? Dan ben je verplicht om jouw auto WA te verzekeren zodat je bent verzekerd wanneer je met de auto schade bij een ander veroorzaakt. Je kunt deze twee verzekeringen eventueel uitbreiden met aanvullende verzekeringen.

Vergoeding bij schade en conflicten

Een ongeluk zit in een klein hoekje, daarom kan het handig zijn om bijvoorbeeld een aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. In dat geval vergoedt de verzekering schade die jij bij een ander maakt. Let er wel op dat je kleine schades vaak niet kunt claimen vanwege een eigen risico. Een rechtsbijstandsverzekering kan fijn zijn wanneer je te maken krijgt met een conflict. Je kunt dan bijvoorbeeld rekenen op rechtsbijstand als je een meningsverschil krijgt met je huurbaas.

Verzekeringen voor je kamer en inboedel

Heb je een goede laptop voor school, dan is het vervelend als daar iets mee gebeurt. Deze en andere items kun je verzekeren als je een inboedelverzekering afsluit. De kamer zelf is in de meeste gevallen al goed verzekerd door de huisbaas met een opstalverzekering. In je huurcontract staat precies wat er wel en niet verzekerd is. In sommige gevallen kun je bijvoorbeeld overwegen om zelf een glasverzekering voor je kamer af te sluiten.

Overige verzekeringen voor studenten

Andere verzekeringen die je nog kunt overwegen zijn de reisverzekering en de ongevallenverzekering. Reis je graag? Dan is een reisverzekering zeker geen overbodige luxe. Je kunt kiezen voor een doorlopende reisverzekering die altijd geldt, of een reisverzekering per reis afsluiten. Een ongevallenverzekering keert een bedrag uit wanneer je door een ongeval arbeidsongeschikt raakt of overlijdt. Dat is niet iets waar je vaak aan zult denken, maar het is dus mogelijk om het risico hierop te verzekeren. Je kunt voor jezelf een afweging maken of een dergelijke verzekering verstandig is.

Voor alle verzekeringen geldt: ga eerst na of jouw ouders niet al een dergelijke verzekering voor jou hebben afgesloten. Dubbel verzekerd zijn is natuurlijk zonde van je geld.

Aanbevolen berichten