Zo wordt de waarde van jouw goud bepaald!

Heb je wat goud in je sieradendoos liggen die je niet meer gebruikt? Of heb je een erfenis gekregen waarbij je ook goud hebt geërfd? Misschien is het tijd om het in te wisselen voor cash. En waar kun je dat beter doen dan bij een goudhandelaar?

Bij een goudhandelaar zoals bijvoorbeeld bij Feddema.nl kun je je goud inwisselen voor geld en ben je verzekerd van een eerlijke prijs. Maar voordat je dat gaat doen, is het handig om te weten wat je kunt verwachten en waar je op moet letten bij het inwisselen van goud. Benieuwd hoe dit te werk gaat? Lees dan snel verder over hoe de waarde van jouw goud wordt bepaald.

Zuiverheid van goud

Goudhandelaren bepalen de waarde van goud op basis van verschillende factoren. Een van deze factoren is de zuiverheid van goud. De zuiverheid van goud wordt uitgedrukt in karaat en varieert van vierentwintig karaat, dan hebben we het over zilver goud tot minder dan tien karaat, dit is dan minder zuiver goud.

Goudhandelaren gebruiken meestal een acid test om de zuiverheid van het goud te bepalen. Tijdens deze test wordt een kleine hoeveelheid zuur op het goud aangebracht. Afhankelijk van de reactie van het zuur kan dan worden vastgesteld hoeveel karaat het goud bevat. Dit proces is zeer nauwkeurig en kan de zuiverheid van het goud tot op 0,1 karaat bepalen.

Marktprijs van goud

Naast dat de zuiverheid van goud een factor speelt bij de waarde van goud, is de marktprijs van goud ook belangrijk voor de waarde van goud. Goudhandelaren houden de goudprijs nauwlettend in de gaten en passen hun inkoopprijzen hier op aan. De goudprijs wordt beïnvloed door verschillende factoren. Denk hierbij aan het aanbod van goud, de economische situatie, de inflatie en politieke factoren.

Hoeveelheid goud

Ook speelt de hoeveelheid goud een grote rol in de waarde van het goud. Goudhandelaren bieden meestal hogere prijzen voor grotere hoeveelheden goud. Dit komt doordat ze in staat zijn om het goud in bulk te verkopen aan andere kopers of verwerkers. Dit betekent dat de prijs per gram hoger kan zijn voor kleinere hoeveelheden goud.

Kosten van de goudhandelaar

Het is belangrijk om te weten dat goudhandelaren ook hun eigen kosten hebben. Denk bijvoorbeeld aan huur, personeelskosten en verzekeringskosten. Deze kosten worden meestal in rekening gebracht bij het bepalen van de verkoopprijs van het goud. Dit betekent dat de prijs die je krijgt voor je goud lager kan zijn dan de actuele marktprijs van goud, vanwege de kosten die de goudhandelaar moet maken om het goud te verkopen.

Aanbevolen berichten