Wat te doen als je eigenaar bent van een bedrijf wat bijna failliet gaat?

Een van de ergste dingen die je als ondernemer kan overkomen, is als je bedrijf failliet gaat of failliet dreigt te gaan. Soms kun je hier door bepaalde omstandigheden helemaal niks aan doen en overkomt het je gewoon. Er zijn wel dingen die je als ondernemer kunt doen op het moment dat jouw onderneming bijna failliet gaat om de laatste dingen goed geregeld te hebben.

Wat houdt failliet gaan in? 

Op het moment dat jouw bedrijf failliet gaat, wordt er gerechtelijk beslag gelegd op jouw vermogen en op het vermogen van het bedrijf. Een bedrijf gaat failliet als het niet meer aan de betalingsverplichten kunnen voldoen. Je zou altijd kunnen proberen om om uitstel van deze betalingsverplichtingen aan te vragen, maar op een gegeven moment gaat de rechtbank hier niet meer mee akkoord.

Voorkomen dat jouw bedrijf failliet gaat

Het beste wat je kunt doen, is voorkomen dat jouw bedrijf bijna failliet gaat. Dit is natuurlijk een stuk makkelijker gezegd dan gedaan, maar er zijn wel een paar dingen die je kunt doen om te voorkomen dat je in zo’n situatie belandt. Iets wat belangrijk is om te doen is inzicht krijgen in de bedrijfsfinanciën door een balans- en resultatenrekening op te stellen. Zo weet je welke financiële ruimte je hebt en welke verplichtingen je wel en niet kunt aangaan. Ook is het belangrijk om het debiteurenbeheer op orde te hebben en een goede buffer op zak te hebben vanaf moment één, voor als het tegenzit met het bedrijf. 

Een goede advocaat inzetten

Het is slim om een goede advocaat te raadplegen op het moment dat er een faillissement dreigt. Denk bijvoorbeeld aan een advocaat van RechtNet advocaten Tilburg. Een advocaat geeft je juridisch advies over alles wat te maken heeft met het faillissement. Het kan voorkomen dat de rechtbank jouw onderneming failliet verklaart op het moment dat je om uitstel vraagt, maar een advocaat kan er misschien voor zorgen dat er toch nog andere mogelijkheden komen voor jouw bedrijf.

Een faillissement aanvragen, hoe doe je dat? 

Een faillissement kan je als ondernemer zelf aanvragen, of het kan aangevraagd worden door twee of meerdere schuldeisers. Het kan ook nog aangevraagd worden door het openbaar ministerie. Op het moment dat jouw bedrijf failliet wordt verklaard, verlies je het bedrijfsvermogen en eventueel ook nog jouw privévermogen. Dit ligt aan hoe je dit voor jouw bedrijf hebt geregeld. Vervolgens krijg je nog te maken met een curator. Deze zal in naam van het bedrijf proberen de bezittingen zo goed mogelijk te verkopen om hiermee schuldeisers af te betalen. Achterstallig loon van werknemers kan bijvoorbeeld gevorderd worden. Jij hebt hier verder geen zeggenschap over.

Aanbevolen berichten