Ga je op vakantie met de camper? Dan is het raadzaam deze goed te verzekeren, om ervoor te zorgen dat je niet in de problemen komt als er iets gebeurt. Schade aan de camper is niet altijd je eigen schuld. Je kunt bijvoorbeeld een inbraak meemaken. Een goede camperverzekering is hiervoor essentieel. Maar wat komt hier allemaal bij kijken? Wij leggen het je graag uit in dit blogbericht.
Veelvoorkomende schades bij campers
Je camper verzekeren is een zeer verstandige keuze. Er zijn namelijk verschillende schades waar je mee te maken kunt krijgen, zonder dat je hier zelf iets aan kunt doen. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je slachtoffer wordt van een aanrijding. In dit geval is het niet je eigen schuld dat je een ongeluk krijgt, maar de camper is wel beschadigd. Daarnaast is het mogelijk dat er ingebroken wordt in de camper als je op pad bent. Dit kan leiden tot veel schade aan de camper, naast diefstal van je persoonlijke eigendommen. Tot slot kan je camper ruitschade oplopen door bijvoorbeeld grote temperatuurverschillen, die een barst veroorzaken in de voorruit. Al met al kan er veel gebeuren met je camper als je op reis gaat. Goed verzekeren is dus erg belangrijk!
Verschillen tussen WA, Beperkt casco en Casco
Er zijn verschillende verzekeringen die je kunt afsluiten voor je camper. Allereerst heb je de WA verzekering. Dit is een wettelijk verplichte verzekering die voldoet aan alle Europese richtlijnen. Je bent met de WA verzekering met een bedrag van 2.5 miljoen euro verzekerd voor zaakschade en 5.6 miljoen euro voor letselschade. Dit is op zich dus best prima, maar je kunt het nog verder uitbreiden. Met een beperkte cascoverzekering kun je schade aan het voertuig dat je niet zelf hebt aangebracht voor een gedeelte verzekeren. Voorbeelden hiervan zijn schade door inbraak, ruitschade, schade door storm en diefstal. Bovendien kun je kiezen voor een (volledig) cascoverzekering. Deze biedt de meest uitgebreide dekking en wordt daarom ook wel allrisk genoemd. Naast alle schades die gedekt zijn onder de beperkt casco verzekeringen, is er ook dekking voor onder meer schade door botsen, slippen en te water raken.
Camperaccessoires meeverzekeren
Accessoires die op de camper zitten bij aflevering door de dealer zijn met een (beperkt) casco camperverzekering vaak automatisch meeverzekerd. Heb je extra accessoires op de camper laten zetten? Bekijk dan goed of je deze ook mee wilt verzekeren. Hiervoor is het verstandig om een afspraak te maken met een verzekeringsadviseur voor een deskundig advies op maat.
Schadeverzekering voor inzittenden
Als je met een camper reist, heb je in de meeste gevallen meerdere personen in de camper zitten. Je kunt ervoor kiezen om ook een schadeverzekering voor de inzittenden aan te schaffen. Als er iets met de inzittenden gebeurt, bijvoorbeeld tijdens een verkeersongeval, kunnen zij een vergoeding krijgen voor zaak- en/of letselschade. Die kosten kunnen hoog oplopen. Je wilt geldproblemen door schade natuurlijk zelf zoveel mogelijk voorkomen. Daarom is het raadzaam een goede schadeverzekering af te sluiten. Het is daarnaast mogelijk om een ongevallenverzekering voor inzittenden af te sluiten. Als er na een ongeval sprake is van blijvende invaliditeit bij of overlijden van een of meer inzittenden, dan keert de verzekeraar een uitkering uit.
Kosten van een camperverzekering
We kunnen ons voorstellen dat het je nu een beetje duizelt; er zijn zoveel opties om je camper goed te verzekeren! En hoeveel kost een goede camperverzekering dan eigenlijk? Dat is afhankelijk van welke verzekeraar en welke dekking jij kiest. Onze tip: vraag hulp aan een onafhankelijke verzekeringsadviseur bij jou in de buurt. Hij of zij kan jou een persoonlijk advies bieden, zodat je nooit teveel betaalt voor je camperverzekering.