Als zelfstandig ondernemer verstuur je facturen aan klanten waarvoor je aan het werk geweest bent. Op zo’n factuur staat niet alleen hoeveel een klant moet betalen, maar ook binnen welke termijn hij dit moet doen. Een groot deel van de klanten betaalt doorgaans binnen de betaaltermijn, maar dit is lang niet altijd het geval. Als je vaak lang moet wachten tot facturen betaald worden, is factoring mogelijk iets voor jou. Heb je geen idee wat dit is? Dan ben je hier aan het juiste adres. In deze tekst vertellen wij jou eerst wat factoring is en vervolgens gaan we in op het verschil tussen factoring en American factoring.
Wat is factoring?
Steeds meer ondernemers zijn inmiddels bekend met factoring, maar deze term doet lang niet bij iedere ondernemer een belletje rinkelen. Daarom lichten we hier eerst kort toe wat factoring is voordat we ingaan op het verschil tussen traditionele factoring en American factoring. Kort door de bocht is factoring niets anders dan een alternatieve financieringsvorm waardoor je niet langer hoeft te wachten op de betalingstermijn van je opdrachtgevers. Je verkoopt alle facturen van jouw bedrijf namelijk door aan een factoringmaatschappij.
Het grote voordeel van factoring is dat je nooit meer hoeft te wachten tot klanten jouw factuur betalen. De factoringmaatschappij zorgt er namelijk voor dat je het factuurbedrag binnen 24 uur op jouw rekening hebt staan. Zij wachten vervolgens zelf de betalingstermijn af die je met de klant hebt afgesproken. Doordat je het factuurbedrag direct ontvangt, kan jouw bedrijf door blijven groeien. Bovendien kun je altijd investeren op momenten dat het jou uitkomt.
Traditionele factoring vs American factoring
Nu je weet wat factoring is, wordt het tijd om in te gaan op American factoring. Er zijn ondernemers die denken dat dit hetzelfde is, maar dat is niet het geval. Wanneer je voor American factoring kiest, heb je zelf iets meer regie over de facturen. Bij traditionele factoring ben je verplicht om jouw gehele debiteuren portfolio over te dragen, maar dit is bij American Factoring niet het geval. Bij deze variant is het namelijk mogelijk om zelf te bepalen welke factuur je overdraagt aan de factoringmaatschappij. Heb je een aantal klanten die eigenlijk altijd (veel) te laat betalen? Dan kun je ervoor kiezen om deze facturen over te dragen aan de factoringmaatschappij. Het bedrag dat deze klanten jou verschuldigd zijn staat hierdoor binnen 24 uur op jouw rekening, waardoor wachten op geld verleden tijd is.
Wat kost American factoring?
Wie voor American factoring kiest, gaat de samenwerking aan met een factoringmaatschappij. Omdat zij ervoor zorgen dat het factuurbedrag binnen 24 uur op jouw zakelijke rekening staat, brengt dit kosten met zich mee. Wij kunnen ons voorstellen dat je benieuwd bent naar de kosten van American factoring. Dit is op voorhand niet te zeggen, want de kosten verschillen per situatie. De kosten zijn afhankelijk van de kredietwaardigheid van je opdrachtgever, de betalingstermijn en het factuurbedrag en/of de gemiddelde omzet. Bij veel factoringbedrijven betaal je een percentage van het factuurbedrag. Twijfel je om voor factoring te kiezen? Bereken dan eerst of dit financieel aantrekkelijk is voor jouw bedrijf voordat je de knoop doorhakt.