Wat is een persoonlijke lening?

Het kan voorkomen dat je iets wilt kopen, maar dat je niet het geld hebt om hetgeen te betalen. Je kunt er dan voor kiezen om geld te lenen, bijvoorbeeld in de vorm van een persoonlijke lening, maar wat is een persoonlijke lening precies en wat heb je er precies aan? In dit artikel leggen we je dat uit.

Leven wordt steeds duurder en soms is het lastig om dat allemaal bij te kunnen houden. Het kan dan zijn dat je inkomsten niet snel genoeg mee stijgen, of dat je iets nodig hebt dat eigenlijk niet kan wachten. Voor sparen heb je dan dus geen tijd. Je kunt er dan voor kiezen om een persoonlijke lening te nemen. Dit is een gemakkelijke vorm van geld lenen en wijst zich vaak vanzelf uit.

De kenmerken van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is een vorm van geld lenen. Hierbij krijg je het volledige bedrag in één keer uitgekeerd, waardoor je een grote aankoop kunt financieren. De lening betaal je vervolgens in delen af aan de verstrekkende partij. De persoonlijke lening is een consumptieve manier van geld lenen. De lening is bedoeld voor het aanschaffen van goederen of diensten met een ‘beperkte houdbaarheid’. Die beperkte houdbaarheid moet je niet te strikt nemen, je kunt het geld bijvoorbeeld gebruiken om een auto te kopen, of een verbouwing te financieren. Meestal geef je het bedrag in één keer uit. Je weet hoeveel geld je nodig hebt, hoeveel je af zal moeten lossen per maand en in hoeveel termijnen dit gaat gebeuren.

De voordelen van een persoonlijke lening

Een persoonlijke lening heeft een aantal grote voordelen. Het grootste voordeel is dat er duidelijke afspraken worden gemaakt over de hoogte van het maandbedrag, de termijn waarbinnen je moet terugbetalen en welke rente je moet betalen. Deze zaken veranderen in de tussentijd niet. Daarnaast ontvang je het complete bedrag in één keer, zodat je het kunt besteden waaraan je wilt. Omdat je weet wat je nodig hebt voor de persoonlijke lening en de afspraken duidelijk zijn gemaakt, kom je niet zomaar voor verrassingen te staan. Vaak betaal je maandelijks een bepaald bedrag, waarna je na een bepaalde periode de lening hebt afgelost. Met het bedrag dat je iedere maand moet betalen kun je rekening houden. Dit kun je bij je andere vaste lasten optellen, waardoor je ook precies weet wat er aan het eind van de maand overblijft om bijvoorbeeld mee te kunnen sparen. 

Hoeveel kan ik lenen?

De hoeveelheid geld die je kunt lenen in het geval van een persoonlijke lening hangt af van jouw financiële situatie. Je kunt immers niet zomaar een bedrag lenen. Banken en diverse partijen willen bewijs zien dat je het bedrag wel binnen een bepaalde tijd kunt terugbetalen. Doen ze dat niet, dan lopen ze natuurlijk een groot risico om het geld te verliezen. Wil je dus een persoonlijke lening aanvragen, dan wordt er onder andere gekeken naar je maandelijkse inkomen, of je alleen woont of samen, hoe hoog je hypotheek is en of je kinderen hebt.

Wanneer kies je voor deze vorm van lenen?

Weet je precies welk bedrag je nodig hebt en heb je het hele bedrag ook in één keer nodig, dan kun je het beste kiezen voor een persoonlijke lening. Een persoonlijke lening is dus het beste als het aankoopbedrag dus al bekend is. Dat is dus het geval bij het kopen van een auto of een verbouwing. Hier kun je dan ook van tevoren een offerte voor aanvragen.

Aanbevolen berichten