De laatste jaren werd er heel wat gerommeld in de sociale voorzieningen, en met name in de uitkeringen voor arbeidsongeschiktheid. De doorgevoerde aanpassingen hebben meestal als gevolg dat je, als je al de pech hebt arbeidsongeschikt te worden, daar bovenop ook nog een keer tegen het verlies van minstens een deel van je inkomen aankijkt. Net daarom werd de arbeidsongeschiktheidsverzekering in het leven geroepen. Meer informatie vind je op het Arbeidsongeschiktheidsverzekering Informatie Centrum
Wie kan beroep doen op deze verzekering?
Eigenlijk iedereen die, of het nu in loondienst of als zelfstandige is, werkt voor zijn inkomen. Wel zijn er belangrijke verschillen tussen de regelingen voor zelfstandigen en loontrekkenden.
Je werkt in loondienst
Wanneer je als werknemer een loon verdient zit je meestal nog vrij goed. Stel dat je ooit voor langere tijd of zelfs voor altijd arbeidsongeschikt wordt, dan mag je er in de meeste gevallen nog op rekenen dat je werkgever het hele eerste jaar je loon gewoon betaalt alsof je nog werkte. Het tweede jaar wordt dat 70% van het loon dat je laatst verdiende. Wanneer je na die twee jaar nog altijd je werk niet opnieuw kan opnemen, kan je rekenen op de “Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen” (WIA). En daar zit nou net het angeltje. Om te beginnen keert dit fonds niets uit wanneer je loonverlies minder is dan 35%. Verlies je meer dan die 35% dan past WIA 70% van dat verschil bij. Heel belangrijk is ook het gegeven dat men bij de berekening van je uitkering ook rekening houdt met een maximumbedrag, waarbij het verder niet uitmaakt wat je echt verdiende. Voor 2016 is dit maximumbedrag 52.766 euro. Je snapt zo dat deze regel vooral voor de iets hogere inkomens belangrijke gevolgen heeft. Een arbeidsongeschiktheidsverzekering betaalt je in dit geval minimaal 70% en maximaal 80% van het verschil terug.
Je bent zelfstandige
Als zelfstandige ben je helemaal de pineut. Kon je tot 2004 nog rekenen op de zogenaamde “Wet arbeidsongeschiktheid Zelfstandigen” (WAZ). Sinds deze is afgeschaft heb je enkel nog de keuze tussen fanatiek sparen en hopen dat je nooit arbeidsongeschikt wordt, of als het dan toch gebeurt zeker niet de eerste jaren, en het aangaan van een arbeidsongeschiktheidsverzekering, die je dezelfde zekerheid biedt als de doorsnee werknemer geniet via de WIA. Steeds meer mensen kiezen ervoor om zelfstandig te gaan.
Kortom
Als je al deze elementen in aanmerking neemt, mag het je zeker niet verbazen dat steeds meer mensen voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering kiezen.