Thuiswerken als freelancer

Zou jij graag thuis willen werken? Het werken op een kantoor of voor een baas is niet voor iedereen weggelegd. Om ervoor te kunnen zorgen dat je meer van de vrijheid kunt genieten en thuis aan de slag kunt is het een goede keuze om als freelancer te werken. Maar in welke branche kun je beginnen? Welke diensten kun je leveren en hoe werkt online werken precies? Ook het zoeken van klanten is soms een uitdaging. Ben je benieuwd over deze onderwerpen? Lees dan verder.

Branche

In welke branche jij aan de slag gaat is afhankelijk van jouw skills, persoonlijke interesses en werkervaring. Misschien werk je al een aantal jaren in hetzelfde vak en heb je hier veel plezier aan. Niet elk beroep kun je natuurlijk thuis uitvoeren, maar er zijn genoeg banen waarbij je ook voor jezelf kunt beginnen in plaats van voor een werkgever. Denk bijvoorbeeld aan marketing, communicatie, grafische vormgeving of e-commerce. Wat het beste bij jou past is echt afhankelijk van jouw persoonlijkheid. Veel kun je natuurlijk leren door middel van cursussen of opleidingen, omscholen is dus altijd een optie. 

Diensten leveren

Mensen die thuiswerken als freelancer leveren vaak diensten. Zo kun je prima een klant adviseren via een videogesprek, maar ook een marketingplan aanleveren per e-mail. Als grafisch vormgever kun je gemakkelijk aan de slag in je eigen omgeving, het contact met een opdrachtgever kan allemaal online. Maar ook als je online producten wil verkopen kan dit prima vanuit huis. Je bent voornamelijk bezig met marketing, communiceren met klanten en het verzenden van pakketjes. Als ondernemer heb je nu eenmaal veel vrijheid. 

Online werken

Om thuis te kunnen werken heb je natuurlijk een laptop of computer nodig. Je kunt beginnen met het zoeken naar een online baan, of maak gewoon een website waar jij je dienst of product aanbiedt. Vaak belanden mensen ook bij opdrachtgevers via hun eigen netwerk, of omdat een opdrachtgever jou weer aan iemand anders aanbeveelt. Zorg voor een fijne werkomgeving, bijvoorbeeld een kantoor aan huis. Er zijn ook veel Facebook groepen die zich in het bijzonder richten op locatie onafhankelijke vacatures, hier kun je ook eens een kijkje nemen.

Klanten zoeken 

Heb je nog geen klantenbestand opgebouwd als ZZP’er? Dan is het handig om bijvoorbeeld een LinkedIn profiel aan te maken, zo zien anderen wie jij bent en kun je mensen ontmoeten. Ook via andere social media kanalen of groepen kun je terecht komen bij klanten. Probeer je website goed vindbaar te maken zodat klanten jou makkelijk kunnen vinden. Als je eenmaal een klantenbestand hebt opgebouwd kun je ook eens relatiegeschenken bestellen en deze naar je vaste klanten sturen als blijk van waardering. Vaak krijg je opdrachten toch via-via. 

Conclusie

Thuiswerken is erg relaxed omdat je in je eigen omgeving bent. Toch is het handig om te zorgen voor een goede werkplek met een bureaustoel. Je kunt aan de slag in allerlei branches en hier bijvoorbeeld diensten leveren die je op afstand kunt doen. Hierdoor kun je klanten door het hele land zoeken en online werken. 

Aanbevolen berichten