In 5 stappen beginnen met indexbeleggen

Als je op zoek bent naar manieren om meer uit je geld te halen, dan kom je al snel uit bij beleggen. Je kunt beleggen in losse aandelen, obligaties, ETF’s, vastgoed… de termen en verschillende mogelijkheden vliegen je al snel om de oren. In dit artikel leggen we je uit wat indexbeleggen is, ontdek je of dit misschien wel dé manier van beleggen is voor jou en delen we een compleet stappenplan met tips zodat je vandaag nog kan beginnen met beleggen.

Wat is indexbeleggen?

Als je aan indexbeleggen doet, investeer je in een indexfonds. Dat indexfonds volgt een bepaalde beursindex. Een voorbeeld van zo’n index is de AEX: een samenstelling van de 25 grootste, beursgenoteerde bedrijven in Nederland. In plaats van te beleggen in één bedrijf (en dus één los aandeel), beleg je bij indexbeleggen in tientallen bedrijven tegelijk. Daardoor spreid je je risico direct over meerdere partijen. Gaat één bedrijf uit de index failliet? Dan heb je – in het geval van de AEX – nog 24 bedrijven waarin je je geld hebt belegd. Als je dat hele bedrag in dat ene bedrijf had gestopt dat failliet gaat, ben je dus al je ingelegde geld kwijt.

Wat zijn de voordelen van beleggen in indexfondsen?

Het feit dat je je risico spreidt met indexbeleggen, is een groot voordeel en ook voor veel mensen de reden om voor deze beleggingsvorm te kiezen. Het is dan ook een populaire vorm van beleggen voor beginnende beleggers omdat het weinig kennis vereist, lage kosten met zich meebrengt en redelijk risico-arm is. 

Door te beleggen in indexfondsen beleg je in één keer in een breed scala aan aandelen of andere beleggingsproducten en spreid je je risico’s. Het kopen van individuele aandelen kan leiden tot een te grote concentratie in bepaalde sectoren, landen of bedrijven.

Een ander voordeel: de lage kosten. In vergelijking met actief beheerde beleggingsfondsen, betaal je bij indexfondsen vaak lagere kosten. Dit komt omdat indexbeleggen minder handelsactiviteit vereist van vermogensbeheerders. Ook hoeft er minder onderzoek gedaan te worden naar individuele aandelen. Het indexfonds volgt immers simpelweg de beursindex en probeert een gelijk rendement te behalen voor jou als belegger.

Een laatste voordeel is het consistente rendement. Omdat indexfondsen de marktindex volgen, kunnen beleggers een rendement verwachten dat vergelijkbaar is met dat van de index. Hoewel dit geen garantie is voor winst, hebben de meeste indexfondsen in het verleden consistent rendement behaald.

Sterker nog: als je je geld maar voor lang genoeg belegt in een indexfonds en periodiek op een vast moment een bedrag inlegt, is de kans vrijwel 100% dat je investeringen meer geld opleveren, dan wanneer je actief belegt in losse aandelen. Zelfs de slimste, meest ervaren vermogensbeheerders behalen in de meeste gevallen niet meer rendement dan indexfondsen die een beursindex volgen.

Stappenplan: beginnen met indexbeleggen

Hier zijn 5 stappen om te beginnen met indexbeleggen:

  1. Leer meer over indexbeleggen: Lees over indexbeleggen en begrijp hoe het werkt. Dit kan je helpen om beter te begrijpen wat de voor- en nadelen zijn van deze beleggingsstrategie en of het geschikt is voor jouw doelen en risicobereidheid.
  2. Kies een broker: Je hebt een tussenpartij nodig om in indexfondsen te kunnen beleggen. Dit wordt een broker genoemd. Kies een online broker of een beleggingsplatform dat indexfondsen aanbiedt. Het bekendste, Nederlandse voorbeeld is toch wel Meesman. 
  3. Selecteer een indexfonds: Kies een indexfonds dat past bij jouw doelen en risicobereidheid. Er zijn verschillende indexfondsen beschikbaar die verschillende markten volgen, zoals de S&P 500, de NASDAQ of de MSCI World Index waarbij je in één keer in de hele wereld belegd. Lees de prospectus van het fonds en de informatie over de kosten voordat je een keuze maakt.
  4. Investeer geld: Nadat je een indexfonds hebt geselecteerd en een rekening hebt geopend bij een broker, kun je beginnen met beleggen. Stort geld op jouw beleggingsrekening en koop aandelen van het gekozen indexfonds. Dit kan meestal online worden gedaan via de broker. Je kunt eenmalig en/of periodiek een bedrag inleggen.

Monitor je beleggingen: Houd regelmatig de prestaties van jouw indexfonds in de gaten. Hoewel indexfondsen doorgaans minder volatiel zijn dan individuele aandelen, kan de markt nog steeds fluctueren.

Aanbevolen berichten