Huis kopen gaat richting onmogelijk

Extreem hoge prijzen en stijgende hypotheekrente

Het kopen van een huis wordt steeds lastiger. De huizenprijzen rijzen de pan uit – en inmiddels is de hypotheekrente aan het stijgen. Hoe realistisch is het nog, met name voor starters, om een woning te kopen?

Recordstijging van de huizenprijzen

De huizenprijzen zijn al geruime tijd enorm aan het stijgen. Vooralsnog is er geen sprake van een afname van die stijging: in december 2021 groeide de gemiddelde prijs van een woning met maar liefst 20,4%. Sinds de start van de maandelijkse statistiek in 1995 is die stijging nog niet eerder zo hoog geweest. November 2021 zat er met 20,2% al dichtbij – toen werd de prijsstijging van 2000 geëvenaard.

Starters steeds vaker kansloos

Steeds vaker rijst de vraag in hoeverre het nog mogelijk is om een woning te kopen, met name voor starters op de woningmarkt. Zij zoeken voor het eerst een koophuis en moeten nu prijzen neertellen die voor steeds minder mensen op te brengen zijn. Vanzelfsprekend is dat afhankelijk van hun financiële situatie: het bedrag aan eigen geld dat beschikbaar is en de maximale hypotheek die ze kunnen afsluiten bij een bank.

Maximale hypotheek afhankelijk van hypotheekrente

De maximale hypotheek wordt vooral bepaald door het inkomen en eventueel lopende leningen van de aanvrager. De hypotheekrente speelt hierbij echter ook een rol. Hoeveel hypotheek men kan krijgen wordt berekend aan de hand van de maandlast die men volgens de normen kan dragen. Met dat bedrag wordt teruggerekend welk hypotheekbedrag daar maximaal bij past, de actuele hypotheekrente is daarbij het uitgangspunt. Een hogere rente betekent een lagere maximale hypotheek.

Hypotheekrente stijgt mee met kapitaalmarkt

Die hypotheekrente is de laatste tijd duidelijk aan het stijgen. Deze ontwikkeling wordt ingegeven door de stijgende rente op de kapitaalmarkt. Hypotheekbanken houden de kapitaalmarktrente nauwlettend in de gaten en passen de rente voor hun nieuwe hypotheken hier doorlopend op aan. 

Stijgende rente maakt kopen nog moeilijker

Het resultaat van die geëxplodeerde huizenprijzen en de stijgende hypotheekrente is dat het nog lastiger wordt om een woning te kopen dan het al is. Het aanbod van woningen is mager, de prijzen worden alleen maar hoger. Door de stijgende hypotheekrente gaan de maandlasten van een hypotheek omhoog – terwijl het maximaal te lenen bedrag daalt.

Ouders helpen kinderen bij woningaankoop

Een oplossing voor starters is soms te vinden bij hun ouders. Als die veel spaargeld hebben kan het interessant zijn om dit in te zetten voor de aankoop van een woning voor het kind. De huidige spaarrente bij de bank is immers nagenoeg nul of zelfs negatief. Vooralsnog geldt voor de schenkbelasting een mooie vrijstelling bij schenking voor de aankoop van een woning. Met zo’n schenking stellen de ouders hun kind in staat om zelfs bij het huidige prijsniveau een huis te kopen.

Daling huizenprijzen incalculeren

Wie op dit moment een woning koopt doet er verstandig aan wel rekening te houden met de mogelijkheid dat de prijzen in de toekomst weer op een lager niveau komen te liggen. De kans dat een woning in de toekomst bij verkoop minder oplevert dan er nu voor betaald wordt is aanzienlijk. Dat hoeft geen drama op te leveren als er intussen genoeg is afgelost op de hypotheek – wel is het belangrijk om de kans op een prijsdaling in te calculeren in de financiële planning.

Op zoek naar de leukste lifestyle verhalen? Neem dan eens een kijkje op Lovethat.nl.

Aanbevolen berichten