Houtolie of beits, waar kies jij voor?

Ben je van plan om je hout een opknapbeurt te geven, maar twijfel je tussen het gebruik van houtolie of beits? Geen zorgen, wij zetten alle voordelen en de verschillen tussen de twee producten op een rijtje. Zo wordt jouw keuze misschien nét wat makkelijker!

Bescherm je hout

Zowel houtolie als beits dringen diep door in het hout en vormen een beschermende laag. Deze beschermende laag beschermt het hout tegen vocht, vlekken, schimmels en insecten. Daarnaast beschermen houtolie en beits het hout tegen UV-stralen. Echter, vormt houtolie een beperkte bescherming en kun je, wanneer je volledige bescherming wenst, beter kiezen voor beits. Beide producten verlengen de levensduur van het hout en voorkomen vroegtijdige slijtage. Door je hout te behandelen heb je er dus langer plezier van!

bankje

Natuurlijke tinten of een mooie kleur?

Olie en beits benadrukken de natuurlijke kleur van het hout, waardoor de natuurlijk schoonheid van het hout meer naar voren komt. Mocht je wensen om het hout een andere tint te geven, dan kan dit zowel met houtolie als met beits. Houtolie en beits zijn verkrijgbaar in het transparant, maar ook in verschillende tinten. Houtolie is semi-transparant, waardoor de natuurlijke houtstructuur wordt behouden. Bij een donkere beits zal de natuurlijke houtstructuur niet heel erg opvallen. Beits is echter wel in meer kleuren verkrijgbaar, terwijl olie veelal in natuurlijke tinten verkrijgbaar is.

Productbasis

De meeste houtoliën zijn op natuurlijke basis en bevatten geen schadelijke chemicaliën. Ze zijn biologisch afbreekbaar en veilig voor mens en milieu. Dit maakt houtolie een duurzame keuze voor het behandelen van hout. Beits is daarentegen vaak niet op natuurlijke basis, maar op basis van terpentine en op waterbasis. In beide varianten zitten vluchtige organische stoffen (VOS). Deze stoffen dienen als oplosmiddel.

Voor ieder project wat wils!

Houtolie en beits zijn verkrijgbaar in veel verschillende varianten. Elk type olie of beits kan worden afgestemd op specifieke houtsoorten en toepassingen. Hierdoor is er een brede keuze aan oliën die geschikt zijn voor verschillende producten en projecten. Zo zijn er bijvoorbeeld oliën en beits speciaal voor hardhout, zachthout en douglashout. Voor ieder project is er wel een beits beschikbaar. Zo is er meubelbeits om jouw (tuin)meubelen een nieuwe look te geven, maar gebruik je schuttingbeits vanzelfsprekend voor de schutting.

hout

Olie of beits aanbrengen

Olie en beits zijn over het algemeen gemakkelijk aan te brengen. Het kan met een kwast of een roller worden aangebracht, afhankelijk van de specifieke olie/beits soort. Wanneer je gaat beitsen of oliën, is het belangrijk om op de temperatuur te letten. Wanneer het te koud of te warm is, droogt het product namelijk niet goed en niet mooi op. Beits of olie daarom altijd pas wanneer het warmer is dan 18 graden en niet boven de 25 graden.  

Herhaal voor een langere levensduur

Wanneer je kiest voor een olie, is het belangrijk om het hout meerdere malen per jaar opnieuw te oliën. Hierdoor blijft het hout optimaal beschermd en verleng je de levensduur van het hout. Ook bij het gebruik van beits moet dit proces herhaald worden. Bij beits is echter één keer per jaar voldoende.

Aanbevolen berichten