Hoe bespaar je op de autokosten? 3 tips

Een eigen auto is in veel opzichten duur. De aanschaf is slechts het begin. Het onderhoud, de verzekeringen en de brandstofkosten creëren een flinke kostenpost. Toch is het voor de meeste Nederlanders onmogelijk om de auto volledig de deur uit te doen. Hoe mooi zou het dan zijn als je op verschillende manieren toch nog wat extra kunt besparen? Gelukkig is dat in veel gevallen ook daadwerkelijk mogelijk. Maar waar denk je dan aan? Hoe bespaar je effectief op de autokosten? Hieronder zetten we drie tips op een rij. 

1. Goedkoop tanken of laden 

De brandstofkosten kunnen flink oplopen als je veel kilometers maakt. Daarom is het ook goed om op de kosten van het laden of tanken te letten. Je kunt de kosten flink verlagen door slimmere keuzes te maken. Download bijvoorbeeld de GRID app en ontdek waar de voordeligste laadpalen bij jou in de buurt zijn. Ook kun je hier actuele informatie over benzinestations vinden. Door kritischer te kijken naar waar je tankt of je auto op de lader zet, kan je flink wat geld besparen. 

Wist je dat je de brandstofkosten ook kunt verlagen door je rijgedrag aan te passen? Door zuiniger te rijden, hoef je simpelweg minder vaak te tanken of te laden. Op de lange termijn levert dit een fikse besparing op. Denk bijvoorbeeld aan het vasthouden aan een constante snelheid en meer op de cruise control rijden, maar ook door op je toeren te letten en door het gas eerder los te laten en minder hard te remmen. Dit zijn allemaal simpele aanpassingen in het rijgedrag waarmee je uiteindelijk veel kunt besparen. 

2. Laat de auto wat vaker staan 

Dit lijkt misschien een open deur, maar toch sluipt het er vaak in om ook voor kleine stukjes even snel de auto te pakken. Zeker als deze toch voor de deur staat. Hoe makkelijk is het dan om snel in te stappen? Wees je er echter van bewust dat juist deze korte ritten veel kosten. De auto rijdt dan niet alleen minder zuinig, maar het is ook veel meer belastend voor de onderdelen. Hierdoor zullen de onderhoudskosten uiteindelijk dus ook hoger worden. 

3. De juiste auto kiezen 

Je kunt ook al veel geld besparen door simpelweg de juiste auto te kiezen. Het is uiteraard goedkoper om bijvoorbeeld een tweedehands wagen te kopen. Wees je er wel van bewust dat het onderhoud van deze auto’s vaak wel duurder is en je wellicht meer moet betalen aan motorrijtuigenbelasting. Je kunt onder de streep bijvoorbeeld ook minder gaan betalen door voor een duurzame auto te kiezen. Zo hoef je minder belasting te betalen als je voor een elektrische auto kiest. 

Let ook op de grootte van de auto. Als het niet nodig is om met een grote auto te rijden, dan ben je goedkoper uit als je voor een kleiner exemplaar kiest. Niet alleen op basis van de aanschafprijs, maar ook omdat je minder verzekeringskosten en motorrijtuigenbelasting hoeft te betalen. 

Aanbevolen berichten