Een uitvaartverzekering is niet noodzakelijk

Van oudsher leerden we dat een uitvaartverzekering nodig is om de nabestaanden niet met de kosten op te zadelen. De vraag is echter of dat inderdaad nog wel zo noodzakelijk is.

Uitvaartkosten

Overlijden is allesbehalve goedkoop. Een begrafenis wordt door deskundigen op een bedrag tussen 4000 en 8000€ geschat, geheel naar gelang de keuzes die de overledene gemaakt heeft of die de familie maakt.

Er komen heel wat kosten bij een overlijden kijken.

  • Zo kost een crematie rond de 900€ en een graf, afhankelijk van de gemeente aan rechten tussen de 1500 en 3500€. Daar boven op komen de kosten van een grafsteen.
  • De uitvaart kost rond de 1300€. Komen daar rouwkaarten en een rouwadvertentie bij dan kan dat snel oplopen tot boven de 2000€.
  • Voor een bloemstuk betaal je al gauw een paar honderd euro.
  • Dan de kist. De prijzen variëren vanaf 300,400 euro tot meerdere duizenden, geheel naar gelang de keuze.
  • De eventuele volgauto’s, kistdragers en een ceremonie in crematorium kosten vanaf 500€. Koffie met cake voor de gasten is niet inbegrepen en kost dus extra.
  • Dit zijn de meest gangbare kosten.

Verzekeren?

Wie een uitvaartverzekering heeft, weet wat hierdoor gedekt wordt. Algemeen geldt dat de hierboven genoemde kosten veelal vergoed worden, waarbij natuurlijk geldt dat geen extra luxe kist en dergelijke in de verzekering zijn opgenomen. Dat kan wel, maar dan wordt de premie hoger. De maandpremie ligt bij een verzekering tot 7000€ tussen 10 en 11€ per maand. Dat is per jaar circa 120-130€. Het wordt aanbevolen om uitvaartverzekeringen te vergelijken om het verschil in aanbod te zien.

Niet verzekeren

De uitvaart is de afgelopen jaren sterk veranderd. Waar vroeger alle familieleden, vrienden en bekenden een rouwkaart kregen en de advertentie de buurt op de hoogte bracht van het overlijden, kiezen steeds meer nabestaanden er voor een simpele plechtigheid in besloten kring te houden. Daarnaast groeit het aantal mensen dat voor een crematie kiest, waardoor de kosten lager zijn. Dit betekent dat de kosten van de begrafenis fors dalen. Uitgaande van de hierboven genoemde kosten, zou voor een eenvoudige begrafenis voor de kist, de crematie, het vervoer, een bloemstuk, eventueel een eredienst, de ceremonie in het crematorium en een kopje koffie -elders- een totaalbedrag tussen de 2000 en 2500€ nodig zijn. De vraag is dan ook gerechtvaardigd of een uitvaartverzekering zo dringend noodzakelijk is of dat een spaarrekening waarop de benodigde 2500€ staan voldoende is.

Aanbevolen berichten