Een occasion of een nieuwe auto kopen?

Ben je van plan dit jaar een nieuwe auto te kopen, bijvoorbeeld omdat jouw oude auto echt tegen zijn einde loopt of omdat je gewoon toe bent aan iets nieuws? Dit kan een hele opgave zijn, zeker als je zelf niet per se veel verstand hebt van auto’s. Er zijn vandaag de dag zoveel merken, modellen en uitvoeringen waar je uit kunt kiezen dat je door de bomen misschien het bos niet meer ziet. En dan sta je ook nog voor de keuze of je een nieuwe hybride auto gaat kopen of toch voor een occasion gaat. In dit artikel zetten we de voor- en nadelen van een occasion en een nieuwe auto voor je op een rij!

De voordelen van een nieuwe auto 

Het eerste voordeel van een nieuwe auto spreekt natuurlijk nogal voor zich: de auto is gloednieuw. Er kan in principe niets mis mee zijn en mocht dit wel het geval zijn, dan valt het onder de fabrieksgarantie. Je koopt de auto rechtstreeks van de distributeur, dus je hoeft je geen zorgen te maken om verborgen gebreken. Dit kan bij het kopen van een tweedehands auto wel voorkomen, vooral als je de auto van een particulier overkoopt. Daarnaast beschikken nieuwe auto’s over de laatste technologie en zul je dus geen moderne snufjes hoeven te missen. Ten slotte gaat een nieuwe auto uiteraard nog heel wat langer mee dan een tweedehands auto, aangezien hij nog geen enkele kilometer op de teller heeft staan als jij hem koopt. 

De voordelen van een occasion 

Het kopen van een tweedehands auto heeft ook een hoop voordelen. Ten eerste betaal je over het algemeen natuurlijk heel wat minder voor een occasion, omdat deze al gebruikt is. Dit betekent echter lang niet altijd dat het minder goede auto’s zijn dan een nieuwe auto. Daarnaast heb je enorm veel keuze op het gebied van occasions. Bij iedere garage vind je wel tweedehands modellen van de grootste merken. Je kunt bijvoorbeeld overal terecht voor Renault occasions, aangezien dit een populair merk is. Daarnaast heb je met een tweedehands auto ook lagere afschrijvingskosten dan bij een nieuwe auto. Mocht je de auto binnen een paar jaar toch weer doorverkopen, dan krijg je er relatief gezien meer voor terug dan voor een nieuwe auto. Een nieuwe auto is gemiddeld na vijf jaar nog maar de helft waard van het bedrag dat je ervoor betaald hebt. Dit is ook een van de redenen dat de verzekering voor een nieuwe auto altijd een stuk duurder is dan voor een occasion. Ten slotte kun je een occasion meteen meenemen, terwijl er op een nieuwe auto vaak levertijd zit. 

Aanbevolen berichten