De voordelen van energiezuinige led verlichting in huis

Er is waarschijnlijk nog nooit zoveel reden geweest om zuiniger te zijn met het verbruik van gas en energie als nu. De prijzen worden alsmaar hoger, maar de winter staat ook weer om de hoek. Dat betekent dat het veel eerder donker gaat worden en we dus eerder de lampen aan moeten zetten in huis. In dat geval ben je al erg geholpen met energiezuinige verlichting in huis, zoals led verlichting. Maar wat zijn nu eigenlijk de voordelen van led verlichting en wat maakt het zo energiezuinig? Dat vertellen we je in dit artikel!

Led verlichting helpt je energie te besparen

Led verlichting is dus een stuk zuiniger dan reguliere verlichting. Led lampen verbruiken namelijk zo’n 80% tot 90% minder stroom dan een gloeilamp of een halogeenlamp. De technologie achter led lampen is een stuk sterker en efficiënter dan die achter andere soorten lampen. Dit maakt de lampen wel een stuk duurder dan gloeilampen of halogeenlampen, maar het zorgt wel dat je veel geld kunt besparen op je energierekening.

Andere voordelen van led verlichting

Naast het feit dat je geld kunt besparen met energiezuinige ledverlichting, heeft het nog meer voordelen. Led lampen hebben bijvoorbeeld een veel langere levensduur dan traditionele verlichting. De levensduur van een led lamp zit tussen de 15000 en 50000 branduren. Dit betekent dat als een lamp 8 uur per dag aan staat en een levensduur heeft van 30000 branduren, hij zeker 10 jaar meegaat. Een gloeilamp gaat gemiddeld maar 1000 branduren mee, een halogeenlamp 2000 branduren en een spaarlamp 5000 branduren. Ook worden led lampen helemaal niet warm, hoe lang ze ook aan staan. Hierdoor heb je dus geen gevaar dat kinderen hun vingers kunnen branden of dat je donkere plekken krijgt op het plafond.

Een sfeervol huis dankzij led verlichting

Led verlichting werd vroeger als ongezellig gezien, aangezien je de lampen alleen in een witte kleur kon krijgen. Vandaag de dag is dit zeker niet meer het geval. Led lampen zijn nu in zowat iedere kleur verkrijgbaar. Hierdoor kun je met led verlichting ook een heerlijke sfeer in huis creëren, in welke kleur je ook wil. Voor sfeervolle verlichting kun je het beste gaan voor een lamp van 2200 Kelvin. Deze lampen geven een warm en sfeervol licht af. Wil je graag een lichtkleur die tussen het sfeervolle en witte licht in zit? Kies dan een lamp van 3000 Kelvin. Daarnaast is led verlichting tegenwoordig bijna altijd dimbaar. Of dit wel of niet mogelijk is, is afhankelijk van de elektronica in de armatuur. De beste dimmers voor led lampen zijn vaak dimmers die werken of fase-afsnijding. Je kunt beter geen traditionele dimmer inzetten, want dan kan het zijn dat je lamp gaat knipperen of flikkeren. 

Aanbevolen berichten