Besparen met een groendak, hoe werkt dat?

Groendaken, misschien bent u er wel bekend mee. De daken zien er mooi uit en brengen veel voordelen met zich mee voor natuur en klimaat. Ze kunnen bijvoorbeeld veel regenwater opslaan waardoor er minder afstroomt naar het riool en trekken ook bijen en vlinders aan, waardoor de lokale biodiversiteit wordt geholpen. Maar wist u dat naast deze voordelen voor het klimaat, een groendak u ook kan helpen besparen? In dit artikel leggen wij voor u uit hoe dat in zijn werk gaat!

Energiebesparing sedumdak

De belangrijkste manier waarmee een sedumdak u helpt te besparen, is de door de energiebesparing sedumdak. Een groendak heeft een isolerende werking, doordat deze een extra laag op de bestaande dakbedekking vormt. Daardoor ontsnapt er in de winter minder warmte via het dak en blijft het in de zomer binnen koeler. Dat betekent dat u minder hoeft te stoken in de koude maanden en u in de zomer minder snel een airconditioning nodig heeft. Dat ziet u terug in uw energierekening, waardoor u daar goed op kunt besparen met een sedumdak. Dat is zeker in de huidige tijden met hoge energierekeningen en stijging van de gasprijs een welkome besparing. 

Stijging woningwaarde

Naast dat u dus energie bespaart met een sedumdak, draagt het ook bij aan de waarde van uw woning. Groen en duurzaam is helemaal van deze tijd en dat zien we ook terug in de prijzen van huizen. Een woning die namelijk heeft geïnvesteerd in verduurzaming of vergroening, ziet deze investering ook terug in een stijging van de woningwaarde. Huizen met een groendak zijn daarom meer waard dan eenzelfde huis zonder een sedumdak. Daarom is het niet alleen in een investering in het klimaat, maar ook voor uzelf!

Groendak met zonnepanelen

Neemt u een groendak met zonnepanelen? Dan bespaart u ook extra! Een groendak in combinatie met zonnepanelen zorgt namelijk tot 15% meer rendement op uw zonnepanelen. Dit komt doordat groen minder warm wordt dan zwarte dakbedekking. Een zonnepaneel presteert het best bij temperaturen tot ongeveer 25 graden. Met groene dakbedekking blijft u hier een stuk dichter bij in de buurt, wat dus besparing oplevert.

Voordelige aanleg met subsidie

Het klinkt natuurlijk allemaal mooi, maar een sedumdak moet wel eerst worden aangelegd. Dat vraagt wel eerst om een investering. Gelukkig zien veel gemeenten, provincies en waterschappen óók de voordelen van een groendak in. Om inwoners te stimuleren vaker voor een sedumdak te kiezen, worden er daarom in de meeste plaatsen in Nederland subsidies voor beschikbaar gesteld. Met deze subsidies kunt u soms wel tot 50% van de totale kosten terug krijgen! Dat bespaart veel en maakt het aanleggen van een groendak een nog aantrekkelijkere keuze. 

 

Aanbevolen berichten