4 tips om werkprocessen te verbeteren

Een slimmere werkplek creëren betekent dat een bedrijf consequent zijn doelstellingen moet halen en overtreffen. De best mogelijke resultaten worden bereikt wanneer er een niveau van consistentie aanwezig is bij het ontwikkelen en verbeteren van de werkprocessen. Wil je jouw bedrijf helpen groeien en de werkprocessen verfijnen, gebruik dan de volgende ideeën die je hierbij kunnen helpen. 

Tijdsmanagement 

Een gedegen vorm van tijdsmanagement geeft ondernemingen en werknemers de mogelijkheid om doelen correct op te stellen. Dit houdt dus in dat ze haalbaar en meetbaar zijn. Hierbij is het van essentieel belang dat er verstandig prioriteiten worden gesteld, op basis van de urgentie en belangrijkheid. Door jezelf te organiseren en goed op te hoogte te zijn van hoe lang een bepaalde taak duurt, kan tijdsmanagement correct worden bijgehouden door het gehele team.  

Ontwikkel een concreet projectmanagementproces 

Het projectmanagementproces bouwt voort op de tijdmanagement. Wanneer haalbare en meetbare doelstellingen zijn opgesteld en een tijdsduur is gegeven, kan de aanpak ervan worden opgedeeld in precieze fasen. 


Een goede manier om hiermee aan de slag te gaan, is door gebruik te maken van de Kanban-methode. Dit is een workflowmanagement-methode die wordt ingezet voor het het definiëren, beheren en verbeteren van diensten die ingesteld zijn om kenniswerk op te leveren. De Kanban-methode kan helpen om het werk te visualiseren, continu verbeteringen toe te passen en de efficiëntie te maximaliseren. Deze managementmethode is breed inzetbaar en wordt zowel gebruikt door productieteams als softwareontwikkelaars. 

Wees empathisch

Bij het opnemen van nieuwe processen in een onderneming, is het belangrijk dat empathie centraal staat. Veranderingen in diverse werkprocessen kunnen een enorme invloed hebben op iemands workflow en de favoriete manier om dingen te doen. Houd er dus rekening mee om veranderingen geleidelijk in te voeren en goed uit te leggen wat hiervan de voordelen zijn. Op deze manier krijgt iedereen de kans om de nieuwe werkprocessen te omarmen. 

Heb geduld

Wanneer je gefocust bent op het verbeteren en verfijnen van de werkprocessen, dan is het van vitaal belang dat je niet alleen geduldig bent met het proces, maar ook met jezelf. Wees bijvoorbeeld niet ontmoedigd als taken langer blijken te duren dan dat je aanvankelijk had gedacht. Blijf simpelweg realistisch en bedenk goed waar je eventueel de steekjes laat vallen, zodat je beter komt te weten waaraan je moet werken. 

Ben je op zoek naar een opleiding waarbij je richt op het toepassen van verbeteringen in uiteenlopende projecten en werkt aan je probleemoplossende vermogen? Bezoek dan Lean Six Sigma  om op het hoogste niveau procesmatig te werk te gaan! 

Aanbevolen berichten