Via Alpina, het beste seizoen om dit te ondernemen

Via Alpina is een netwerk van een vijftal verschillende langeafstandswandelroutes in de alpengebieden van Duitsland, Oostenrijk, Slovenië, Liechtenstein, Frankrijk, Monaco, Italië en Zwitserland. Via Alpina 1 is een populaire route in Zwitserland. Het is geen tocht voor de beginnende wandelaar. De tocht is zwaar en onderweg kom je over diverse zeer uitdagende passen. Een veel gehoorde vraag is in welke periodes het meest geschikt om deze route te gaan lopen. In deze blog kan je hier alles over terugvinden.

De beste reistijd voor Via Alpina 

De Via Alpina 1 is zoals gezegd het Zwitserse deel van de beroemde wandelroute. Hij is 390 kilometer lang en men heeft hem onderverdeeld in 20 etappes. Als je de volledige route van Via Alpina 1 loopt, doorkruis je hierbij de gehele Zwitserse Alpen. Je moet dan wel de nodige vakantiedagen hebben, want je doet hier ongeveer een maand over.

Veel mensen vragen zich af wat de beste reistijd is om dit te doen. Dit is vanaf half juni tot en met september. In deze periode zijn de weersomstandigheden het meest gunstig. Eigenlijk is eind juni nog beter. Het voor- en najaar is dus niet geschikt. De routes zijn dan ook gesloten omdat ze onbegaanbaar zijn in die tijd door de zware weersomstandigheden en de enorme sneeuwval.

Augustus wordt door velen als de ideale wandelperiode gezien. Het is dan relatief warm en droog. Ook de natuur met vele bloeiende bloemen is in deze tijd van het jaar prachtig. Wandel je liever in een rustige omgeving, dan is begin september een goede keuze. 

Bedenk wel dat de weersomstandigheden ook in de zomerperiode snel om kunnen draaien. Vooral hoog in de bergen kan dit tot onveilige situaties leiden. Hou dan ook altijd het weer goed in de gaten en neem geen risico’s. Zo breng je jezelf niet in gevaar.

Via Alpina, het beste seizoen om dit te ondernemen

Zo kom je op je bestemming

Er zijn verschillende manieren om afreizen naar Zwitserland. De meeste mensen pakken de auto. Je rijdt er in een goede dag naar toe. Het alternatief is de hogesnelheidstrein.

Het snelst reis je met het vliegtuig. Vertrekken kan van diverse Nederlandse luchthavens, onder meer met vluchten van KLM. Bedenk wel dat het druk is op de luchthavens en hou rekening met mogelijke vertragingen of zelfs annuleringen. Onthoudt ook dat als bijvoorbeeld je KLM vlucht geannuleerd wordt, je in de meeste gevallen aanspraak kunt maken op een vergoeding.

Aanbevolen berichten