Meer succes met assertiviteit

Een assertief persoon bereikt meer in het leven doordat hij voor zichzelf en zijn eigen belangen opkomt. Zeker wanneer je werkzaam bent als zelfstandig ondernemer is assertiviteit een belangrijke eigenschap. Dit zorgt er namelijk niet alleen voor dat je meer succes behaalt, maar ook nog eens dat je werk leuk blijft. Want assertiviteit leidt tot meer dan het bereiken van je doelen, het zorgt er ook voor dat je niet meer hooi op je vork neemt dan je kunt dragen.

Assertiviteit: kun je dat leren?

Assertiviteit gaat over het opkomen voor jezelf. Bovendien ben je in staat om goed aan te geven wat je niet wilt. Je kunt dus goed nee zeggen wanneer iets jou niet uitkomt of wanneer een opdracht eigenlijk niet binnen jouw straatje past. Veel mensen hebben er moeite mee om nee te zeggen tegen klanten. Het gevolg is bijvoorbeeld dat ze akkoord gaan met deadlines die eigenlijk niet haalbaar zijn waardoor ze teveel van zichzelf vragen. Vaak leidt niet alleen de kwaliteit van het resultaat hieronder, het plezier gaat er ook wel snel vanaf. Gelukkig is assertiviteit iets wat je kunt leren, bijvoorbeeld met een assertiviteitscursus.

Nee zeggen kun je leren

Assertiviteit gaat vaak over het aangeven van je grenzen. Wil je als ondernemer je grenzen bewaken, dan zal jij soms nee moeten zeggen tegen klanten. Veel mensen vinden dit vervelend omdat ze graag aan de wensen van een klant willen voldoen. Of ze zijn bang om drammerig of inflexibel over te komen. In de praktijk blijkt echter juist dat ook klanten het kunnen waarderen wanneer je open en eerlijk naar ze bent. Met een assertiviteitstraining leer je precies hoe je helder met de klant kan communiceren. Je komt dan voor je eigen belangen op zonder de klant te schofferen of zijn belangen uit het oog te verliezen. Dat is altijd belangrijk voor een prettige samenwerking.

Een positieve eigenschap

Assertiviteit is een positieve eigenschap, je bereikt namelijk meer met je bedrijf als je een assertieve instelling hebt. Je bent dan in staat om je eigen belangen voorop te zetten en daar naar te handelen. Een assertief persoon doet eerder wat nodig is voor meer succes, dan een ondernemer die zich door angsten tegen laat houden. Het is niet egoïstisch om te streven naar meer succes, zolang je in het proces maar respect houdt voor anderen. Een assertief persoon kan zichzelf aankijken in de spiegel en trots zijn op hetgeen hij heeft bereikt. Dat wil jij toch ook?

Aanbevolen berichten