Het succes van een onderneming staat of valt met het gedrag en de werkwijze van de mensen die de taken uitvoeren. Dit zijn meestal de medewerkers van een bedrijf, maar als je zelfstandig ondernemers bent komt alles op jouw schouders terecht. Feedback wordt meestal gegeven door een manager tijdens een functioneringsgesprek. Dankzij een workshop feedback geven weet hij precies hoe hij dit aan moet pakken. Als zelfstandig ondernemer ontvang je vaak feedback van klanten. Doe je echt iets met die feedback, dan kun je eenvoudig jouw bedrijfsresultaten verbeteren.
De voordelen van feedback voor het bedrijf
Veel mensen associëren feedback met kritiek. In de praktijk komt het er dan ook vaak op neer dat met feedback een bepaalde vorm van gedrag moet worden veranderd om tot een beter resultaat te komen. Mensen voelen zich daarbij vaak persoonlijk aangevallen, terwijl feedback enkel gericht is op het proces. De voordelen van feedback zijn echter niet alleen het verbeteren van de werkprocessen. Feedback kan ook ingezet worden om de sfeer op de werkvloer te verbeteren en om de werknemers beter met elkaar om te laten gaan. Dit leidt in de meeste gevallen echter ook vaak tot meer productiviteit. In een feedback training leer je precies hoe je dit aan moet pakken.
Feedback geven op de werkvloer
Goed feedback geven is iets wat de meeste mensen niet van nature kunnen. Het is namelijk zaak om ook negatieve feedback positief te verpakken zodat je mensen motiveert om te veranderen. Breng je negatieve feedback als kritiek, dan heb je juist kans dat men de kont tegen de krib gooit. Bedenk je ook dat positieve feedback minstens zo belangrijk is. Hierdoor is het handig om rekening te houden met de feedback regels Complimenteer dus medewerkers altijd met de dingen die wel goed gaan. Ben je onzeker over je kwaliteiten op dit vlak? Dan is het verstandig om eerst een cursus feedback geven te volgen.
Feedback voor ondernemers
Als zelfstandig ondernemer ben je voor feedback vaak afhankelijk van de mening van de klant. Klanten geven feedback meestal niet uit zichzelf, dus schroom niet om er rechtstreeks naar te vragen. Wat ging goed en wat kan beter? Heeft de klant misschien nog tips? Op die manier voelt de klant zich gehoord en serieus genomen. En jij kan deze kennis altijd inzetten om de resultaten van jouw bedrijf te verbeteren. Vergeet ook niet de klant te bedanken voor de feedback. Feedback van klanten is echt altijd een cadeautje, ook – juist! – als de feedback negatief is.