Het rendement van een vakantiewoning

Een vakantiewoning kan een erg leuke en goede investering zijn. Je kunt er namelijk voor kiezen om er zelf gebruik van te maken, het iedere week te verhuren of een combinatie hiervan. In veel gevallen wordt een vakantiewoning die je hebt gevonden via de beurs of de website van Second Home gebruikt om een goed rendement te behalen op de investering. Maar wat komt er nu allemaal bij kijken? En wat is nu precies een realistisch rendement op de investering? In dit blogbericht willen we je de antwoorden geven op deze vragen.

De kosten van een vakantiewoning

Er komen redelijk wat kosten kijken bij het investeren in een vakantiewoning. Als je gaat investeren in een vakantiewoning is het van belang om hier rekening mee te houden. Allereerst heb je natuurlijk de aanschafwaarde van de woning. Dit zijn geen echte kosten, omdat je de woning natuurlijk als bezit terugkrijgt. Belangrijk is dus dat je de financiering van de woning goed op orde hebt; kun je een hypotheek krijgen en hoeveel eigen geld kun je inbrengen? De kosten voor het onderhoud heb je echter wel als terugkerende post. Daarnaast moet je natuurlijk het gas en de verlichting betalen en heb je bijkomende kosten voor bijvoorbeeld het afval. Deze kosten kunnen jaarlijks en per vakantiehuis erg verschillen. Heb je een zwembad bij het vakantiehuis? Dan zijn ook hier weer kosten aan verbonden. Uiteraard zal de opbrengst van je vakantiehuis hoger zijn dan de kosten die je voor het zwembad maakt!

Wil je zelf inspiratie opdoen over het kopen van een tweede huis of weten hoe je een vakantiewoning kunt financieren? Bezoek dan gratis de Second Home Beurs met deze uitnodiging van Blogovergeldzaken!

Een brutorendement van je vakantiehuis

Om er voor te zorgen dat je een goede winst op je vakantiehuis gaat maken, kun je werken met een bruto rendement. Hiervoor deel je de jaarlijkse huuropbrengsten door de totale aankoopprijs exclusief kosten. Als je vervolgens de uitkomst keer 100 doet, krijg je het bruto rendement per jaar. Houdt bij de berekening altijd rekening met een leegstand van de woning. Gemiddeld zal een vakantiewoning de helft van het jaar zijn verhuurd. Bij het aankopen van een woning, kan een brutorendement van 4% per jaar haalbaar zijn. Uiteraard kan dit per vakantiewoning erg verschillen, dit is afhankelijk van de verhuurprijzen, de locatie van het huis en de voorzieningen van de woning. Een vakantiewoning van 500.000 euro, met een jaarlijks rendement van 4% levert u dus jaarlijks 20.000 euro op. 

Hoe verhoog je het rendement?

Het uiteindelijke doel van een investering is om een zo hoog mogelijk rendement te behalen. Op een vakantiewoning zit in veel gevallen een goed rendement,hoe hoog dit rendement is kun je zelf beïnvloeden! . Om een goed rendement te kunnen behalen, kun je als eerste een tweede huis zo goedkoop mogelijk aanschaffen. Vervolgens kun je met een kleine verbouwing de woning meer waard maken. Wil je een zo hoog mogelijke huuropbrengst behalen? Dan is het van belang dat de woning zo veel mogelijk verhuurd wordt. Dit kun je doen door extra promotie te maken of je woning extra aantrekkelijk te maken voor huurders. Tot slot kun je ook manieren bedenken om te besparen op de kosten. Als je zelf er handig bent, kun je er voor kiezen om het onderhoud aan de woning zelf te doen. Dit bespaart je enorm op de arbeidskosten, waardoor je rendement op de investering hoger zal uitvallen.

Aanbevolen berichten