Alles wat je moet weten over de arbeidsongeschiktheidsverzekering

Als ondernemer ben je druk bezig met je eigen onderneming. Maar het kan je zomaar gebeuren dat je ziek wordt of dat er een ongeluk gebeurt. Dit kan dermate erg zijn dat je arbeidsongeschikt wordt. Als werknemer is er in de meeste gevallen een goede verzekering vanuit de werkgever geregeld. Voor een ondernemer is dit echter anders. Als je een goede arbeidsongeschiktheidsverzekering afsluit, kun je problemen voorkomen. Kun jij de periode die je niet kunt werken financieel overbruggen? Als dit niet het geval is, kun je kiezen voor een AOV. 

Wat is een arbeidsongeschiktheidsverzekering precies?

De arbeidsongeschiktheidsverzekering is een belangrijke verzekering voor als je niet meer kunt werken vanwege ziekte of een ongeluk. Als het noodlot toeslaat, en je raakt arbeidsongeschikt, kom je niet in de financiële problemen. De verzekering zorgt ervoor dat je maandelijks betaald wordt als je niet meer je werk kunt doen. Hierdoor heb je een zekerheid dat je je levensstijl kunt blijven leven, ook als je arbeidsongeschikt wordt. 

Wat zijn de kosten voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering?

De kosten voor een verzekering zijn in de meeste gevallen verschillend. Dit heeft ermee te maken dat iedere situatie anders is. De verzekeringsmaatschappij berekend de premie die je betaalt onder andere aan de hand van het risico dat je loopt en het bedrag dat je wilt verzekeren. Als je een hoog inkomen hebt, zullen de kosten voor de verzekering ook hoger uitvallen. Het is dus afhankelijk welk deel je van je inkomen je wilt verzekeren. Ook heb je de keuze vanaf wanneer je de uitkering wilt krijgen. De premie die je betaalt aan de arbeidsongeschiktheidsverzekering is echter fiscaal af te trekken. Zo vallen de kosten lager uit!

Wat gebeurd er als je arbeidsongeschikt raakt?

Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je arbeidsongeschikt wordt, maar het kan je toch altijd overkomen. Als het gebeurd is dit een grote verandering in je leven. Je wilt hier natuurlijk zo goed mogelijk mee om kunnen gaan. Als je een arbeidsongeschiktheidsverzekering hebt, meld je dit direct aan de verzekeraar. Vervolgens ga je met de verzekeraar in gesprek over de klachten en beperkingen en wat de invloed hiervan is op je werk. Indien het nodig is, wordt er met een medisch adviseur en een arbeidsdeskundige gepraat om de vervolgstappen te bepalen. 

Arbeidsongeschiktheid voorkomen?

Heb je een risico om arbeidsongeschikt te worden en wil je voorkomen dat dit daadwerkelijk gebeurt? Zorg er dan voor dat je op tijd een deskundige inschakelt. Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je veel stress ervaart en behoefte hebt aan mentale ondersteuning. Als je op tijd aan de bel trekt, kun je voorkomen dat de problemen dermate erg wordt dat je niet meer kunt werken. 

Wat voor verzekering moet je afsluiten?

Er zijn verschillende verzekeringen die je af kunt sluiten als je arbeidsongeschikt wordt. Het is belangrijk dat de verzekering die je afsluit goed past bij jouw situatie. Je kunt bijvoorbeeld voor een basisverzekering kiezen, maar dan kan het zijn dat niet alles goed bij je situatie aansluit. Er zijn verschillende arbeidsongeschiktheidsverzekeringen die je kunt kiezen. Zo is het bijvoorbeeld verschillend hoeveel percentage van je inkomen je verzekert.

Wil jij nog meer informatie verkrijgen over de arbeidsongeschiktheidsverzekering? Dan raden wij je aan om in gesprek te gaan met een professional. Bepaalde richtlijnen en regelgevingen kunnen namelijk van tijd tot tijd veranderen. Een ervaren adviseur is altijd op de hoogte van de laatste trends!

Aanbevolen berichten