4 veelgestelde vragen over overlijdensrisicoverzekeringen

Een onderwerp waar we ons liever niet mee bezighouden is het overlijden. Toch willen we onze nabestaanden wel in bescherming nemen tegen de gevolgen hiervan. Daarom sluiten veel mensen een overlijdensrisicoverzekering af. Heb je zelf vragen over de overlijdensrisicoverzekering of wil je hier graag meer over weten? Hieronder nemen we de antwoorden op vier veelgestelde vragen met je door. 

Wat is een overlijdensrisicoverzekering? 

Wanneer je wilt dat er een bepaald bedrag vrijkomt wanneer je komt te overlijden, sluit je een overlijdensrisicoverzekering, ook wel ORV genoemd, af. Deze overlijdensverzekering sluit je af voor een bepaalde periode. Je kunt zelf de begunstigden aanstellen en het uit te keren bedrag afspreken. Je betaalt in de verzekerde periode een premie. Zolang je verzekerd bent wordt na je overlijden het afgesproken bedrag uitgekeerd. Zo weet je dus zeker dat je nabestaanden dit bedrag ontvangen.  

Waarom sluit je een overlijdensrisicoverzekering af?

Er zijn verschillende redenen waarom je een overlijdensrisicoverzekering af kunt sluiten. Zo willen veel mensen hun nabestaanden met wat financiële zekerheid achterlaten. Op die manier kunnen de kinderen of kleinkinderen bijvoorbeeld studeren of een huis kopen. Daarnaast kun je ook een overlijdensrisicoverzekering bij de hypotheek afsluiten. De hypotheekverstrekker is in dat geval de begunstigde. Zo weet deze zeker dat zelfs bij een overlijden, de hypotheek betaald wordt. Dat biedt niet alleen jezelf en de hypotheekverstrekker zekerheid, ook je nabestaanden die op dat moment aan het rouwen zijn, biedt dit financiële zekerheid. Dat geeft iedereen een beter gevoel en neemt veel financiële zorgen en vraagtekens weg wanneer je komt te overlijden. 

Wat zijn de kosten?

De kosten van een overlijdensrisicoverzekering kunnen verschillen. Je betaalt natuurlijk een premie, die gebaseerd is op je persoonlijke situatie. Je leeftijd kan bijvoorbeeld een invloed hebben op de premie die je betaalt. Daarnaast is het bedrag dat je laat uitkeren na je overlijden bepalend voor de premie van je overlijdensrisicoverzekering. Je gezondheid speelt hierbij ook een rol. Zo kan er bijvoorbeeld worden gevraagd of je rookt. De verzekeringsvorm (lineair dalend, annuïtair dalend of gelijkblijvend) en de periode waarin je verzekerd wilt zijn, zijn ook bepalend wanneer de premie wordt berekend. Houd daar dus rekening mee en bereken je overlijdensrisicoverzekering online om zeker te weten wat de premie zal zijn voor jou. 

Nu kun je nadenken over een eigen overlijdensrisicoverzekering en wat deze voor jou en je nabestaanden kan betekenen. Meer informatie over deze verzekeringen kun je natuurlijk altijd opvragen bij verzekeringsmaatschappijen.

Aanbevolen berichten