3 redenen waarom je een overlijdensrisicoverzekering af moet sluiten

Als Nederlander kun je verschillende verzekeringen afsluiten die betrekking hebben op jouw leven. Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) is hier een voorbeeld van. Zo’n verzekering staat ook wel bekend als levensverzekering. Denk overigens niet dat het hier om dezelfde verzekeringen gaat, want er zit verschil tussen een levensverzekering en overlijdensrisicoverzekering. Een levensverzekering is een verzamelnaam voor verzekeringen die betrekking hebben op iemand sleven. Dit betekent dat een ORV een levensverzekering is. Daarbij komt dat je wel een overlijdensrisicoverzekering af kunt sluiten, maar geen levensverzekering. Benieuwd waarom je een ORV zou afsluiten? Wij zetten hier 3 redenen op een rijtje.

1. Nabestaanden hoeven niet te verhuizen

Heb je een overlijdensrisicoverzekering afgesloten en overlijd je binnen de looptijd van deze verzekering? Dan krijgen nabestaanden eenmalig een bedrag uitgekeerd van de verzekeraar. Dit geld kunnen zij onder meer gebruiken om de hypotheek die op een woning rust geheel of gedeeltelijk af te lossen. Het grote voordeel hiervan is dat de maandlasten van jouw nabestaanden dalen. Hierdoor is het vaak niet nodig om te verhuizen. Jouw nabestaanden hebben zodoende alle tijd om het verlies te verwerken.

Sommige mensen denken dat een overlijdensrisicoverzekering afsluiten geen zin heeft als zij een huis huren, maar dat is wel degelijk het geval. Wanneer je samen met jouw partner in een huurhuis woont, heeft een nabestaande mogelijk moeite om de huur op te hoesten als jij overlijdt. Sluit je een ORV af? Dan hoef je hier niet bang voor te zijn. Jouw nabestaanden kunnen het bedrag dat zij ontvangen namelijk ook gebruiken om de huur van een woning te betalen. Hierdoor hoeven zij niet op zoek naar een andere huurwoning.

2. Kosten voor de kinderen dekken

Wie denkt dat de uitkering van een overlijdensrisicoverzekering alleen gebruikt mag worden om de hypotheek of huur te betalen, heeft het mis. Jouw nabestaanden bepalen namelijk helemaal zelf waar zij het geld voor gebruiken. Een gedeelte wordt vaak besteed aan de hypotheek of huur, maar veel mensen investeren er ook mee in hun kinderen. Zo kun je met de uitkering bijvoorbeeld de kosten voor kinderopvang dekken. Door jouw kind vaker naar de opvang te brengen, kun je zelf meer werken. Hierdoor komt er meer geld binnen, waardoor je jouw leven niet ineens drastisch hoeft te veranderen. Daarnaast zien we vaak dat nabestaanden de uitkering van een ORV gebruiken om studiekosten voor de kinderen te betalen. Op deze manier kunnen jouw kinderen een studie volgen zonder dat zij een grote studieschuld opbouwen.

3. Extra financiële zekerheid creëren voor nabestaanden

Een derde en laatste reden om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten is omdat je hiermee extra financiële zekerheid creëert voor nabestaanden. De uitkering zorgt er namelijk voor dat jouw nabestaanden hun leven financieel weer op de rit kunnen krijgen. Zo zien we bijvoorbeeld vaak dat een deel van de uitkering gebruikt wordt om onbetaald verlof op te nemen. Op deze manier heeft een nabestaande meer tijd om het grote verlies te verwerken. Heb je geen nabestaanden? Dan kan een overlijdensrisicoverzekering financiële steun bieden aan andere familieleden die achterblijven.

Aanbevolen berichten