Voordelig je bedrijfsafval laten verwerken? 3 tips

Als bedrijf produceer je veel afval, ook als je een zzp’er bent. Je wilt jouw bedrijfsafval natuurlijk volgens de regels verwerken, maar het mag niet te veel geld kosten. Kosten drukken nu eenmaal altijd de winst die je maakt. Hoe kan je ervoor zorgen dat je het afval netjes verwerkt, maar toch zo min mogelijk kosten maakt? We geven je 3 tips!

Afval op laten halen door de gemeente

Heb je een eigen bedrijf, dan betaal je jaarlijks al een substantieel bedrag aan reinigingsrechten aan de gemeente. Als zzp’er met een bedrijf aan huis betaal je een afvalstoffenheffing met de gemeentelijke belastingen. Kortom: je betaalt de gemeente al om afval te verwerken, dus waarom zou je daar geen gebruik van maken? Dit geldt overigens alleen voor afval dat te vergelijken is met huishoudelijk restafval. Afval dat niet in de container past, kun je ook wegbrengen naar de milieustraat. Hier zijn echter afhankelijk van de plaats waar je woont wel extra kosten aan verbonden. Houd er overigens rekening mee dat ondanks de betaalde gemeentebelastingen de gemeente het recht heeft om jouw bedrijfsafval te weigeren. In dat geval moet je een andere oplossing zoeken.

Laat je afval verwerken door een bedrijf

Je kunt als bedrijf altijd een restafval container huren bij een inzamelaar. Het voordeel is dat je vaak kunt kiezen uit verschillende formaten containers. Daarnaast kun je meestal zelf bepalen met welke frequentie het bedrijfsafval wordt opgehaald. De prijs van een particuliere inzamelaar is afhankelijk van factoren zoals de grootte van de container en de ophaalfrequentie. De meeste bedrijven werken met abonnementen waardoor de prijs per maand erg meevalt. Kies bij voorkeur een erkende particuliere inzamelaar om zeker te weten dat je afval naar een goede afvalverwerker wordt gebracht.

Minder restafval produceren door afvalscheiding

De beste manier om zo voordelig mogelijk je bedrijfsafval te laten verwerken is door het afval te scheiden. Als bedrijf ben je verplicht om je afval te scheiden volgens de richtlijnen van de gemeente. Je kun dit op eigen initiatief echter nog strikter doen dan voorgeschreven wordt. De meeste bedrijven scheiden oud papier al van het restafval. Daarnaast kun je ook plastic en GFT afval scheiden om zo min mogelijk restafval over te houden. Denk er ook eens aan om oude apparaten en oud ijzer te recyclen in plaats van weg te gooien. Op die manier produceer je veel minder restafval. En hoe minder afval je maakt, des te minder kosten maak je om jouw bedrijfsafval te verwerken.

Aanbevolen berichten