Voor het eerst een eigen ziektekostenverzekering aanvragen: wat moet je weten?

Als je achttien wordt, ga je voor het eerst je eigen ziektekostenverzekering aanvragen. Omdat je dit nog nooit eerder hebt gedaan, zul je misschien nog twijfelen welke verzekering het beste bij jou past. Want wat is er veel keuze als je op internet kijkt! Er zijn verschillende verzekeringsmaatschappijen, maar ook allerlei verschillende pakketten. 

Hoe weet je nou welke verzekering voor jou het beste matcht? In dit artikel lees je alles wat je moet weten als je voor het eerst je eigen ziektekostenverzekering gaat regelen.

Hoe kun je het beste beginnen?

Het is voordat je je gaat aanmelden bij een verzekeringsmaatschappij handig om jouw zorgbehoefte op een rijtje te zetten, zodat je straks een weloverwogen keuze kunt maken die voor jou het meest gunstig is. Dit kun je eenvoudig doen door jouw gezondheidssituatie te beoordelen van de afgelopen jaren. Ben je al jarenlang helemaal gezond en heb je geen of zeer weinig klachten? Dan is de kans groot dat je genoeg zult hebben aan de basisverzekering. Vanuit de basisverzekering worden de belangrijkste ziektekosten vergoed voor bijvoorbeeld medicatie en een bezoek aan de huisarts.

Heb je juist last van terugkerende gezondheidsproblemen, moet je vaak naar een specialist of heb je een dure behandeling op de planning staan bij de tandarts? Dan is een aanvullend pakket in de meeste gevallen juist voordeliger. 

Maar ook als je gezond bent kan het in sommige gevallen toch gunstiger zijn om voor een aanvullende zorgverzekering te kiezen. Bijvoorbeeld, als je veel fanatiek sport en daardoor ook veel fysiotherapiebehandelingen nodig hebt, dan is een aanvullende verzekering voor extra fysiotherapie misschien voor jou interessant. Ook wanneer je bijvoorbeeld een bril of contactlenzen moet betalen, ben je misschien goedkoper uit met een aanvullende brilverzekering.

Een aanvullend pakket kiezen

Weet je al dat je een aanvullend pakket nodig hebt, maar twijfel je over hoe je nu een Goede aanvullende zorgverzekering vindt die helemaal past bij jouw persoonlijke situatie? Dan is het altijd handig om zorgverzekeraars en pakketten met elkaar te vergelijken. Verzekeraars mogen hun voorwaarden zelf bepalen, dus er is onderling veel verschil.
Lees daarom de voorwaarden van verschillende verzekeraars even goed door, zodat je kunt kijken welke voor jou het voordeligst is. 

Ook kun je via verschillende websites een zorgwijzer of zorgkiezer gebruiken. Hierbij hoef je niet zelf verschillende websites te vergelijken, maar kun je gewoon jouw wensen en voorkeuren invullen. Vervolgens kom je er direct achter welk aanvullend pakket en welke verzekeraar voor jou de beste optie is. 

Wat als je er niet uitkomt?

Als je er nog steeds niet uitkomt of wanneer je wat onzeker bent of je wel een goede keuze maakt, kun je ook altijd vragen of een van je ouders of iemand anders even met je meekijkt bij het aanvragen van je eerste zorgverzekering. Waarschijnlijk helpen zij je graag!

Aanbevolen berichten