Tips voor het openen van een bankrekening in 2024

In Nederland zijn veel banken waar je klant van kan worden. Hierdoor is het niet altijd gemakkelijk om de juiste keuze te maken. Misschien ben je wel helemaal niet tevreden over de bank waar je nu klant van bent, of zou je graag willen kijken naar andere banken die beter aan jouw behoeften aansluiten. Maar waar let je op wanneer je op zoek gaat naar een nieuwe bank? En hoe kom je erachter of een bank goed bij jou past? In dit artikel zullen we tips geven zodat jij de juiste bank kan vinden.

Wat is nodig bij het openen van een rekening

Bij het openen van een bankrekening is het van belang dat je een woonadres in Nederland hebt. Wanneer dit niet het geval is, kan het lastig zijn om een bankrekening te openen. Bij sommige banken is dit wel mogelijk. Wanneer je een belastingplicht hebt in de Verenigde Staten kan een nieuwe bankrekening aanvragen geweigerd worden bij sommige banken. Om de keuze te versoepelen voor een bank is het handig om vergelijkingssites voor banken te raadplegen.

BSN en ID

Voor het openen van een nieuwe bankrekening is het ook van belang dat je een burgerservicenummer hebt. Een aanvraag gaat tegenwoordig vaak online of via de telefoon. Zorg ervoor dat je je burgerservicenummer bij de hand hebt om de aanvraag zo snel mogelijk te laten verlopen.

Ook is er voor de aanvraag van een nieuwe rekening een geldig identiteitsbewijs nodig. De banken zijn verplicht om jou hiernaar te vragen. Een geldige paspoort of identiteitskaart binnen de Europese Unie is voldoende voor de aanvraag. Bij online aanvragen wordt gevraagd om een foto van je identiteitsbewijs te maken. In sommige gevallen moet er zelfs een korte video van jezelf gemaakt worden, dit om fraude te voorkomen. Ook zijn er banken die het verplichten om jezelf op kantoor te laten tonen zodat er een persoonlijke identificatie plaatsvindt. 

Leeftijd

Wanneer je nog geen 18 jaar oud bent, is toestemming van een ouder of verzorger vereist bij een aanvraag bij de bank. Bij deze aanvraag moet je niet alleen zelf je identiteitsgegevens meenemen, maar ook die van je ouder of verzorger die de toestemming geeft.

Bankrekening openen als buitenlander

Veel banken in Nederland stellen de eis dat je in Nederland moet wonen en ingeschreven moet staan bij de gemeentelijke basis administratie (GBA). Er moet ook een geldige verblijfsvergunning of Nederlands identiteitsbewijs zijn. Wanneer dit niet het geval is, wordt een aanvraag lastig. Echter, wanneer iemand oorspronkelijk uit een ander land buiten de Europese Unie komt heeft dit zo zijn voordelen. Want als iemand uit een ander land buiten de EU oorspronkelijk komt, moet deze persoon hetzelfde behandeld worden als iemand uit Nederland zelf. Een bezwaarschrift kan getekend worden als een bank toch weigert.

Aanbevolen berichten