Zet je jouw eerste stappen op de arbeidsmarkt of ga je wisselen van baan? Dan komt daar altijd een arbeidscontract bij kijken. Er zijn verschillende soorten arbeidscontracten. Lees hier tips voor het afsluiten van een arbeidscontract.
Zie het eerste aanbod als een openingsbod
Veel mensen voelen een bepaalde druk wanneer ze een arbeidscontract gaan tekenen. Het gesprek is goed gegaan, de werkgever is enthousiast en nu wordt het tijd om te tekenen. Sommige werkgevers zullen druk proberen te leggen op sollicitanten om de procedure snel rond te krijgen. Zeker wanneer er veel animo is voor een bepaalde functie, is het verleidelijk om snel ‘ja’ te zeggen. Toch is het belangrijk dat je jezelf niet laat overdonderen door dit aanbod en direct tekent. In de simpelste versie van een contract tekenen doet de werkgever een aanbod, de sollicitant gaat akkoord en tekent per direct het contract. Het eerste aanbod is echter nog niet het definitieve aanbod en biedt vaak nog ruimte voor onderhandeling. De kleine lettertjes zijn dus zeker belangrijk. Heb jij hele goede kwalificaties voor de baan en heb je meer te bieden dan wat in de functie gevraagd wordt? Dan is een werkgever mogelijk bereid om er wat geld bij te doen. Jij kunt immers meer werk op je nemen, waarvoor hij of zij anders iemand zou moeten aannemen, of wat hij of zij zou moeten uitbesteden. Is het salarisaanbod goed, maar zijn de secundaire voorwaarden zoals pensioen niet geregeld? Dan kan een werkgever mogelijk op andere vlakken iets voor je betekenen, zoals een ruime reiskostenvergoeding of een telefoon of auto van de zaak.
Check de proeftijd, de contractduur en het aantal vakantiedagen
Bij vrijwel ieder contract heb je te maken met een proefperiode. Een proeftijd is echter niet verplicht. Zeg je jouw vaste baan op om bij een nieuwe werkgever te gaan werken? Dan kun je mogelijk onderhandelen hierover, zodat er geen proefperiode in het contract wordt opgenomen. Of je een proeftijd hebt, is afhankelijk van de contractduur. Bij een tijdelijk contract zit meestal een proefperiode van een maand, maar dit kan ook twee maanden zijn. Ook niet onbelangrijk is het aantal vakantiedagen. Hoeveel je er hebt, hangt af van jouw werkgever en de branche waarin je werkt.
Kijk ook naar de doorgroeimogelijkheden
Ga je ergens werken, dan is het belangrijk dat een werkgever jou voldoende perspectief biedt om door te kunnen groeien. Dit kan een groei in functie zijn, bijvoorbeeld van de rol teamleider naar manager of functiebreed, dus een groei in specialisatie binnen de functie. Wanneer jij voldoende uitdaging hebt, is dit voor jou als werknemer motiverend omdat je zowel op persoonlijk vlak als qua salaris kunt groeien binnen een organisatie. Neem dit dus ook mee in je besluitvorming voordat je een contract tekent.