Het kan zomaar eens erg aantrekkelijk zijn om de auto die je nu privé rijdt, straks als ie vijftien jaar oud is op de zaak te zetten. Is de auto vijftien jaar oud? Dan is sprake van een youngtimer en kun je de auto van privé naar zakelijk zetten. Je leest er hier alles over.
Youngtimer op de zaak
Is je auto vijftien jaar oud, dan is sprake van een youngtimer. Groot voordeel is de bijtelling. Die is normaliter 25 procent van de cataloguswaarde van de auto. Bij een youngtimer is sprake van bijtelling van 35 procent van de dagwaarde, door de belastingdienst ook wel de waarde in het economisch verkeer genoemd. Die bijtelling ligt fors later dan wanneer een kwart van de cataloguswaarde gerekend wordt. Per saldo ben je dan dus voordeliger uit.
Youngtimer regeling ZZP
Ook ZZP’ers kunnen gebruik maken van de youngtimer-regeling als sprake is van een 15-jaar oude auto. Je zet de auto op je zaak en de bijtelling bedraagt dan dus 35 procent van de dagwaarde van de auto. Het maandbedrag ten opzichte van de bijtelling aan de hand van de cataloguswaarde ligt per maand fors lager. Omdat die dagwaarde elk jaar verder daalt, kun je de bijtelling als ZZP’er elk jaar opnieuw berekenen. Heb je een nieuwe auto met een waarde van 50.000 euro, dan geldt een bijtelling van 22 procent. Dat is een bedrag van 11.000 bruto per jaar en dus een bedrag van 917 euro bruto aan bijtelling per maand, Een youngtimer met een cataloguswaarde van 50.000 euro maar met een dagwaarde van 5000 euro, heeft een bijtellingspercentage van 35 over de dagwaarde. Dit is dus 1750 euro bruto per jaar en slechts 145 euro bruto per maand.
Youngtimer regeling in 2021
In ons land worden auto’s die tussen de 15 en 25 jaar oud zijn youngtimers genoemd. Ze zijn steeds meer in trek bij het midden- en kleinbedrijf en ZZP’ers, vanwege de al genoemde gunstige bijtelling dus. Deze regeling werd in 2016 geïntroduceerd en is ook in 2021 nog steeds van kracht.
Auto van privé naar zakelijk omzetten
Het is dus zeer de moeite waard om de auto van privé naar zakelijk om te zetten. Je kunt dan de kosten die je maakt voor de auto aftrekken van de winst uit onderneming. Het is bekend dat hoe lager deze winst, hoe minder inkomstenbelasting je betaalt. Je krijgt nog wel te maken met de Btw-regelen overigens. Je moet dan iedere jaar, na de laatste BTW aangifte van het jaar, een privé correctie op te nemen. Met een sluitende rittenregistratie kun je aantonen hoeveel kilometer per jaar je privé rijdt. Over die privé kilometers betaal je vervolgens nog een BTW privé correctie.
Autokosten aftrekbaar in je onderneming
Mocht je nou geen rittenregistratie bijgehouden hebben, dan kun je ook 2,7 procent van de cataloguswaarde plus BTW en het BPM berekenen als BTW correctie. Wat betreft de huidige regelingen van zakelijk rijden geldt nog dat auto’s die voor het eerst in 2019 op kenteken gezet zijn, slechts 4 procent bijtelling hebben als sprake is van een CO2 uitstoot van 0 gram tot 50.000 euro. Daarboven geldt gewoon de bekende 22 procent regeling. Bij zakelijk rijden zijn wel al je autokosten aftrekbaar in je onderneming, denk in dat kader maar eens aan de benzinekosten, verzekeringen en ook het onderhoud van de auto.