Wil je graag een eigen onderneming opzetten en overweeg je hiervoor een BV op te richten of heb je momenteel een eenmanszaak of vof en overweeg je deze om te zetten naar een BV? In veel gevallen kan dit je een hoop voordelen opleveren, zowel op financieel als persoonlijk gebied. Wil je graag meer weten over deze voordelen? In dit artikel vertellen we je er alles over!
Geen startkapitaal meer nodig
Voor 2013 had je een startkapitaal van minimaal 18.000 euro nodig voor het oprichten van een BV. Hierdoor was het helaas niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is dit na dat jaar veranderd, waardoor je nu helemaal geen startkapitaal meer nodig hebt om een eigen BV te kunnen starten. Dit heeft het een stuk toegankelijker gemaakt voor ondernemers om voor een besloten vennootschap te gaan. Dat is maar goed ook, want er zijn een hoop fiscale voordelen die je hieruit kunt halen ten opzichte van een eenmanszaak of vof.
Wat zijn de voordelen van een BV?
Het grootste voordeel van een BV ten opzichte van een vof of eenmanszaak, is dat je heel wat minder belasting betaalt over de winst die je maakt met je bedrijf. Dit maakt het dus een gunstige keuze als jij veel winst maakt met jouw onderneming. Heb je een BV, dan betaal je tot een winst van 200.000 euro slechts 19% winstbelasting en bij bedragen hierboven betaal je 25,8% belasting over je winst. Dat is nogal een verschil met de 36,93% winstbelasting die je bij een eenmanszaak of vof betaalt bij een winst tot 73.031 euro en de 49,50% belasting die je betaalt bij een winst boven dit bedrag. Een ander voordeel van een BV is dat je jouw privé vermogen kunt beschermen, aangezien je zelf niet aansprakelijk gesteld wordt voor eventuele schulden in het bedrijf. Het enige dat je hiervoor hoeft te doen is een persoonlijke holding oprichten. Twijfel je nog of een BV de beste keuze is voor jouw onderneming? Doe dan de Firm24 rechtsvormkeuze test!
Persoonlijke risico’s afdekken
Zoals we zojuist al hebben benoemd, kun je bij een BV persoonlijke risico’s afdekken met behulp van een persoonlijke holding. Daarnaast kun je ook eventuele merkenrechten, websites of een kantoorpand veiligstellen. Hiervoor zet je een holdingstructuur op, die bestaat uit een holding en een BV. Mocht je BV failliet gaan, dan zijn jouw waardevolle eigendommen veilig voor claims van schuldeisers. Heb je een eenmanszaak of vof, dan heb je deze mogelijkheid niet. Gaat je bedrijf failliet, dan zijn jouw waardevolle bezittingen niet beschermd in het geval van claims, evenals je privévermogen.