Hoe kies je een zorgverzekering passend bij jou en je gezin? 

Heb je je wel eens afgevraagd welke zorgverzekering passend bij jou en jouw gezin is? Ieder jaar heb je de mogelijkheid om de zorgverzekering aan te passen aan jouw behoeften. Hoewel het gemakkelijk is om de verzekering te laten voor wat het is, kan het toch aan te raden zijn om hier even de tijd voor te nemen. Je voorkomt hiermee namelijk dat jouw gezondheid niet meer op de eerste plaats komt te staan of dat je onverwachts een hoge rekening op de deurmat terugvindt. Maar welke factoren zijn dan van belang om in het achterhoofd te houden tijdens het maken van een keuze? En hoe weet je zeker dat een verzekering goed bij je past? 

Jouw behoeften spelen de grootste rol

Voor het maken van een goede keuze is het verstandig om jouw behoeften en levensstijl te bekijken. Iedereen hanteert een bepaalde levensstijl, waar andere risico’s bij horen. Ben je bijvoorbeeld veel buiten te vinden, sport je veel of houd je van extreme activiteiten, dan wil je zo uitgebreid mogelijk verzekerd zijn. De risico’s die hiermee komen en de eventuele blessures die je oploopt, behoeven geheel andere behandelingen dan wanneer je voornamelijk thuis zit. Jouw medische geschiedenis speelt hier ook een grote rol bij. Heb je aandoeningen om rekening mee te houden, of is een bezoek aan de huisarts zeldzaam? Door vooraf alles te bekijken, is het eenvoudiger om de keuze te maken en eventuele veranderingen aan te brengen in jouw huidige verzekering. 

De dekking en de maandelijkse premie

De dekking en de bijbehorende premie wil je ook bekijken. Heb je de basisverzekering Univé afgesloten? Dan is het aan te raden om te onderzoeken of deze nog altijd bij je past. Ieder jaar zijn er veranderingen in de basisdekking en verandert de premie die je hier maandelijks voor betaalt. De verhouding tussen de premie en de dekking is tevens een goede factor. Betaal je niet te veel voor wat je terugkrijgt? Mocht je eventueel wat extra’s te besteden hebben en in de toekomst niet voor torenhoge kosten komen te staan, kun je de aanvullende opties doornemen. Met deze aanvullende verzekeringen maak je goedkoper gebruik van tandheelkundige zorg en specialistische behandelingen. Jouw premie gaat hiermee wel maandelijks met enkele euro’s omhoog. 

Eigen risico zorgt voor financiële lasten

Er zijn nog een aantal factoren om rekening mee te houden. Denk aan het eigen risico dat je moet betalen. Ieder jaar is het eigen risico op een bepaalde hoogte vastgesteld door de overheid. Het is een bedrag waar je niet onderuit komt als je gebruik maakt van gezondheidszorg. Dit eigen risico kun je verhogen met een vrijwillige bijdrage. Door een bedrag toe te voegen kun je jouw maandelijkse premie verlagen. Houd er wel rekening mee dat als je medische zorg nodig hebt, je dit bedrag dus eerst moet betalen voordat de verzekering de rest van de behandelingen vergoedt. Je kunt dan met een gerust hart jouw gezondheid voorrang geven indien nodig.   

 

Aanbevolen berichten