U rijdt op de fiets naar het werk als u geen voorrang krijgt en door een auto die van links komt aangereden wordt. Op het werk valt u van een ladder met letsel aan uw been en voet als gevolg. Of u loopt op zondagmiddag in het park als een hond u in uw hand bijt. In al deze gevallen kunt gewond raken of klachten oplopen en hierdoor ontstaat vaak schade. Deze schade wordt letselschade genoemd.
Letselschade verhalen is niet eenvoudig, er komt het nodige bij kijken. Daarom zijn er in Nederland veel letselschade advocaten en letselschadebureaus. Zoekt u bijvoorbeeld een letselschade advocaat in Groningen, dan kunt u kiezen tussen diverse aanbieders. Veel van deze letselschade advocaten en letselschade juristen aangesloten bij letselschadebureaus stellen dat zij kosteloos voor u kunnen werken. Maar gratis hulp van een letselschade advocaat, kan dat wel?
Hoe zit dat dan met gratis hulp bij letselschade?
Stel u bent in de auto aangereden door een andere auto omdat deze bij u achterop is gereden. Als gevolg van deze aanrijding heeft u whiplash klachten overgehouden en kunt u tijdelijk niet werken. Ook gaat u naar de fysiotherapeut. U lijdt dan loonschade en maakt medische kosten. U wilt de schade die u door het ongeluk veroorzaakt, dan verhalen op de aansprakelijke partij.
Zoekt u op Google naar een of een letselschadebureau of letselschade advocaat in Amsterdam, dan ziet u direct veel advertenties van personen die pretenderen uw letselschade kosteloos te kunnen verhalen. Dit is vreemd, want toen u een arbeidsrecht advocaat nodig had als gevolg van een arbeidsgeschil, was u een behoorlijk bedrag aan advocaatkosten kwijt. Hoe kan het dan dat een advocaat bij letselschade wel kosteloos werkt?
Het antwoord op deze vraag vinden wij in de wet. Hierin staat namelijk dat als iemand schade lijdt door toedoen van een ander, de kosten voor het vaststellen van de aansprakelijkheid en het vaststellen van de schade onderdeel uitmaken van de schade. Dit klinkt wellicht ingewikkeld, maar het komt erop neer dat indien schade door een verkeersongeval, bedrijfsongeval, medische fout of hondenbeet, de kosten van rechtsbijstand betaald moeten worden door de persoon die de schade heeft veroorzaakt.
Vaak is de veroorzaker van een ongeluk verzekerd tegen aansprakelijkheid. Zo zijn alle motorvoertuigen in Nederland verplicht verzekerd tegen aansprakelijkheid. Wordt u dus aangereden door een auto, dan betaalt de verzekeraar uw letselschade. Maar dus ook de kosten van een letselschade jurist of letselschade advocaat. Zo kan een letselschade advocaat dus gratis uw letselschade voor u verhalen.
Wat doet een letselschade advocaat?
Uiteraard is het niet verplicht om een letselschadeadvocaat in te schakelen bij letselschade. In sommige gevallen is dit ook helemaal niet nodig. Bijvoorbeeld als u licht letsel aan het ongeluk over hebt gehouden. U kunt dan heel goed zelf met de schadeverzekeraar van de aansprakelijke partij uw letselschadeclaim regelen. Er is zelfs een richtlijn, de richtlijn licht letsel, die u hierbij kan helpen. Is er echter sprake van ernstig of zelfs blijvend letsel of ontstaat er discussie met de schadeverzekeraar over de toedracht van het ongeval of het causaal verband tussen het ongeval en uw schade? Dan kan het wel verstandig zijn om een gratis letselschade advocaat in te schakelen.