Zelfs in Nederland kan het in de zomer voortaan erg warm worden. Als we in zo’n hittegolf zitten, is het wel zo prettig als je een airco op kantoor of in je werkruimte tot beschikking hebt. Heb je die nog niet maar ben je wel van plan om er een aan te schaffen? Dan zijn er een aantal dingen waar je rekening mee dient te houden als ondernemer. Benieuwd welke dingen dat zijn? Lees dan snel verder!
Een airco is niet fiscaal aftrekbaar
Ga je voor je kantoor of thuiswerkplek een airco kopen? Houd er dan wel rekening mee dat deze niet fiscaal aftrekbaar is. Een werkruimte is dat in de meeste gevallen namelijk ook niet. Alleen als de werkruimte volledig zelfstandig is, dat wil zeggen dat hij eigen sanitair en een eigen ingang heeft. Dat is eigenlijk bijna nooit zo, omdat veel ondernemers vanuit een kamer in huis werken of een kantoor in een groter kantoorgebouw huren. Op een airco in je kantoor kun je dus ook niet afschrijven. Daarom is het wel verstandig om naar een energiezuinige airco op zoek te gaan. Let daarbij vooral op de termen COP en EER.
Wat is EER?
In de vorige alinea benoemden we al de termen COP en EER. COP staat voor het prestatiecoëfficiënt van een airco, dus het vermogen van de airco. EER staat voor de energie-efficiëntieverhouding van de airco, dus hoe zuinig is de airco vergeleken met andere airco’s met hetzelfde vermogen. Deze termen geven de verhouding van verwarming of koeling door een unit aan ten opzichte van de hoeveelheid energie er nodig is om deze te genereren. Wanneer een airco 5kW warmte genereert met 1kW elektriciteit, is de COP 5.0. Als een airco 5kW koeling genereert met 1kW elektriciteit, is de EER 5.0. Hoe hoger de COP of EER, hoe zuiniger de airco met energie omgaat.
Welk merk kun je het beste aanschaffen?
Als je op zoek gaat naar een airco, zul je een hoop verschillende merken tegenkomen. Kies niet standaard voor het goedkoopste merk, want zeker bij airco’s geldt vaak: goedkoop is duurkoop. Goedkopere airco’s zijn vaak veel minder zuinig dan de duurdere varianten en zorgen dus op den duur juist voor hogere kosten. Met een duurdere airco die energielabel A of A+ heeft ben je op de lange termijn goedkoper uit. Als je voor een airco bekende merken gaat die staan voor kwaliteit, zoals een Fuave airco of een AEG airco, dan zit je eigenlijk altijd goed. Let wel op dat je een airco kiest met het juiste vermogen om de inhoud van de ruimte te kunnen koelen.