Ben je ondernemer en wil je zakelijk geld lenen? Dan ontdek je al snel dat er tal van mogelijkheden zijn als jij je hierin verdiept. De meeste geldverstrekkers bieden namelijk verschillende soorten zakelijke financieringen aan voor ondernemers. Hierdoor twijfel je misschien welke financiering het beste bij jouw bedrijf past. Kies er niet lukraak eentje uit. Wanneer je dit wel doet, is de kans namelijk groot dat je spijt krijgt. Om jou een handje te helpen bij het maken van een keuze, zetten we hieronder de soorten zakelijke leningen op een rijtje.
Zakelijke lening
Als je van plan bent om een langlopende investering in je bedrijf te doen, kan een zakelijke lening je hierbij helpen. Denk hierbij aan de aanschaf van een nieuwe machine, uitbreiding van je bedrijf of het aannemen van (extra) personeel. Het grote voordeel van een zakelijke lening is dat het bedrag volledig op je zakelijke rekening gestort wordt. Hierdoor kun je er meteen gebruik van maken. Je lost de lening af door iedere maand een vast bedrag te betalen. De maximale looptijd van een zakelijke lening is vijf jaar.
Naast aflossing betaal je ook rente over een zakelijke lening. Dit kun je zien als een beloning voor het risico dat een geldverstrekker loopt door jou het geld te lenen. Doordat er bij een zakelijke lening altijd rente berekend wordt over het hele bedrag, kun je onderaan de streep een flink bedrag betalen. We kunnen je helaas niet precies zeggen hoeveel rente je betaalt. De rentestand wisselt namelijk van tijd tot tijd. Bovendien hangt de rente samen met het bedrag dat je leent.
Zakelijke hypotheek
Wil je een bedrijfspand kopen of ben je van plan om jouw bedrijfspand te verbouwen? Dan kun je hier een zakelijke lening voor aanvragen. Toch is dit niet de enige mogelijkheid, want een zakelijke hypotheek behoort in dat geval ook tot de mogelijkheden. Qua opzet is deze financieringsvorm redelijk vergelijkbaar met een zakelijke lening. Het hele bedrag staat namelijk in één keer tot je beschikking en bovendien betaal je rente over het hele bedrag. Voor wat betreft de looptijd is er wel een belangrijk verschil. De looptijd is namelijk tien jaar, maar het aflosschema is gebaseerd op twintig jaar. Heb je de lening na tien jaar nog niet afgelost? Dan kun je het hele bedrag in één keer afbetalen of het openstaande bedrag herfinancieren met een nieuwe lening.
Zakelijk krediet
Een zakelijke lening en een zakelijke hypotheek zijn vooral geschikt voor de lange termijn. Als je een financieringsvorm zoekt om een tijdelijk tekort aan liquide middelen op te lossen of de dagelijkse uitgaven voor je bedrijf te betalen, kun je beter voor zakelijk krediet kiezen. Een geldverstrekker stort het bedrag niet op je zakelijke rekening, maar zet het voor je klaar op een speciale rekening. Doordat jij hier toegang tot krijgt, neem je geld op wanneer je het nodig hebt.
Omdat zakelijk krediet net zo goed een lening is, krijg je ook bij deze financieringsvorm te maken met rente. Toch betaal je hier geen rente over het hele bedrag, want je gebruikt niet alles in één keer. Je betaalt alleen rente over het deel van het bedrag dat je opneemt. Extra bijkomstigheid van zakelijk krediet is dat je afgelost geld weer opnieuw op kunt nemen.